بهگزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز بوشهر، نویسنده این کتاب با بیان اینکه این اولین روایت مستند و مکتوب از واقعه سیل ویرانگر آذرماه ۱۳۶۵ در منطقه دشتی استان بوشهر به شمار میآید، گفت: این اثر تلاش دارد تا ابعاد مختلف این حادثه طبیعی را به تصویر بکشد و تاثیرهای آن بر زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم و محیط زیست آنها را مورد بررسی قرار دهد.
بردستانی افزود: این اثر شامل ۷ فصل به همراه ۵ ضمیمه و تصاویر و اسناد منحصربهفرد است که در ۴۲۰ صفحه نگاشته شده و انتشارات صحیفه خرد آن را در ۵۰۰ نسخه چاپ و منتشر کرده است.
وی با بیان اینکه هدف اصلی این کتاب، مستند کردن دقیق ابعاد این حادثه بنیانکن و ویرانگر پس از حدود ۴۰ سال بعد از سیل ۱۳۶۵ در جنوب ایران است؛ ادامه داد: در این کتاب از گزارشها و اسنادی استفاده شده که پرده از حقایقی جذاب از سیل آذر ۱۳۶۵ استان بوشهر و بهویژه منطقه دشتی برداشته است.
بردستانی با اشاره به محتوای کتاب، توضیح داد: پس از مقدمه فصل اول به بررسی عوامل مؤثر در وقوع سیل در استان بوشهر اختصاص دارد. در این فصل به شرایط جوی، تغییرات اقلیمی و عوامل انسانی که منجر به تشدید این بحران شدند پرداخته شده است.
نویسنده کتاب «خشم رود» بیان کرد: فصل دوم به تحلیل وضعیت رودخانهمند پرداخته و چگونگی تغییرات آن قبل و بعد از وقوع سیل را مورد بررسی قرار میدهد. فصل سوم نیز ویژگیهای آبادیهای سیلزده را بررسی کرده و توضیح میدهد که چگونه ساختار اجتماعی و اقتصادی این آبادیها تحت تاثیر سیل قرار گرفت.
وی با بیان اینکه فصل چهارم به توصیف واقعه سیل میپردازد، ادامه داد: همچنین جزئیات لحظه به لحظه آن روزهای سخت را روایت میکند و در فصل پنجم مدیریت آسیبهای ناشی از سیل بررسی شده و تلاشهای انجام شده برای کمک به بازماندگان و بازسازی مناطق آسیبدیده مورد توجه قرار گرفته است.
بردستانی اضافه کرد: فصل ششم به ویرانی آبادیها و تاثیر آن بر جابهجایی جمعیت میپردازد و در نهایت فصل هفتم پیامدهای اجتماعی و اقتصادی سیل سال ۱۳۶۵ را مورد بررسی قرار میدهد.
وی اظهار کرد: سیل ویرانگر آذر ۱۳۶۵ نه تنها منطقه دشتی بلکه جنوب ایران را نیز تحت تأثیر قرار داد. آثار این حادثه طبیعی هنوز هم بر زندگی بازماندگان سایه افکنده و خاطرات تلخ آن روزها همچنان ادامه دارد و بعضی از خانوادهها هنوز هم با مشکلات اقتصادی و اجتماعی ناشی از این فاجعه دست و پنجه نرم میکنند.
حمید بردستانی که متولد سال ۱۳۵۸ در کاکی است، پیش از این نیز فیلم مستند «دی رود» را تولید کرده که به بررسی سیل ۱۳۶۵ میپردازد.
وی همچنین بیان کرد: این کتاب یک سند تاریخی- اجتماعی درباره سیل آذرماه ۱۳۶۵ جنوب ایران و بهویژه منطقه دشتی استان بوشهر است که امیدوارم زمینهای برای آغاز پژوهشهای مرتبط در این حوزه باشد.