نشست خبری هفتگی وزارت امور خارجه
بقایی: مداخله آمریکا در امور ایران نقض قوانین بین المللی است
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی، اظهارات اخیر وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر حمایت از اغتشاشات در ایران را نقض قوانین بین المللی دانست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی با اشاره به این که مداخله آمریکا در امور ایران حرف جدیدی نیست، گفت: اما بیان آن از زبان مقام بلندپایه آمریکایی، برگ سیاه دیگری در کارنامه دخالتهای آمریکا در امور داخلی کشورمان است که از کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ تاکنون، ادامه داشته است و اکنون هم با اعمال تحریمهای یکجانبه ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: این رویکردها با وجود زحمت زیاد برای ایران، راه به جایی نبرده است.
بقایی: با جریان حاکم بر سوریه، ارتباط مستقیم نداریم
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: از خیلی پیش تر با جریان های معارض در سوریه در ارتباط بوده و بارها گفته ایم که حضور ما در این کشور برای مقابله با تروریسم بوده است با این حال، با جریان حاکم بر سوریه، ارتباط مستقیم وجود ندارد.
بقایی امور داخلی سوریه را مربوط به مردم این کشور دانست و تصریح کرد: دخالت های آمریکا در امور داخلی دیگر کشورها، نتیجه ای جز ناامنی نداشته است.
وی همچنین درباره حذف جایزه آمریکا برای دستگیری جولانی گفت: تجربه نشان داده است که تروریسم و فهرست ادعایی آمریکا در این زمینه، ابزاری برای تامین اهداف کاخ سفید بوده است؛ اقدامی که از نظر حقوقی، هیچ ارزشی ندارد و صرفا بیانگر استاندارد دوگانه واشنگتن است.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین درباره صدور سه قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی در یک هفته گذشته اظهار داشت: در این اسناد، علاوه بر تاکید بر حق ملت فلسطین بر منابع زیرزمینی شان، آلوده شدن محیط زیست لبنان و سوریه از جانب این رژیم، محکوم شده است.
آقای بقایی همچنین رای دیوان بین المللی دادگستری را بسیار مهم دانست و از این که تاکنون اهمیتی به این رای داده نشده است ابراز تاسف کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه از احتمال ادامه گفتگوهای ایران و سه کشور اروپایی در هفته پایانی دی خبر داد
بقایی گفت: طبق توافق دوطرف در نشست قبلی، گفتگوها ادامه خواهد داشت و ایران مطالبات و نگرانی هایش را مطرح می کند و موضوع هسته ای هم یکی از موضوعات مطرح در این گفتگوهاست.
وی همچنین درباره سفر رییس جمهور به مصر گفت: این سفر برای حضور در نشست منطقه ای بود که به توسعه روابط اقتصادی و سیاسی میان هشت کشور اسلامی کمک می کند.
آقای بقایی، مصر را کشوری بزرگ و تاثیرگذار در جهان اسلام دانست و افزود: ما برای ارتقای روابط با همه کشورهایی که مایل به توسعه روابط با کشورمان باشند تلاش می کنیم؛ گفتگوها میان ایران و مصر در این چارچوب، نتایج مثبتی داشته است و در سفر آقای پزشکیان به مصر هم بر گسترش مناسبات تهران - قاهره، تاکید شد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین درباره تاثیر تحولات سوریه بر روابط ایران و مصر گفت: بی تردید، تحولات منطقه بر نوع نگاه و گفتگو میان کشورها تاثیرگذار است.
وی افزود: ایران همواره از هر فرصتی برای بیان نگرانی هایش استفاده می کند و در دیدار با مقام های ترکیه هم موضوع آینده سوریه مدنظر قرار گرفت.
آقای بقایی تاکید کرد: طرف های درگیر در سوریه باید به خواست مردم این کشور پایبند باشند و اجازه ندهد این کشور به محلی برای توسعه تروریسم تبدیل شود.
امضای سند همکاری های راهبردی تهران - مسکو
سخنگوی وزارت امور خارجه از مذاکراه مقام های ایران و روسیه برای تعیین زمان امضای موافقتنامه همکاری های راهبردی دو کشور خبر داد و پیش بینی کرد: این سند احتمالا اواخر دی امضا می شود.
بقایی همچنین درباره همکاری های ایران و اتحادیه اوراسیا گفت: ایران از مدت ها قبل با اتحادیه اوراسیا همکاری می کند و اکنون زمان اجرای توافق تجارت آزاد با این اتحادیه فرارسیده است.
وی افزود: نشست شورای عالی اوراسیا به زودی در روسیه با حضور نمایندگان کشورمان برگزار و عضویت ایران به عنوان عضو ناظر این اتحادیه در این نشست بررسی می شود.
آقای بقایی همچنین هدف از ادعای عادی سازی روابط ریاض - تل آویو را تحت الشعاع قرار دادن جنایات رژیم صهیونیستی دانست و تاکید کرد: همه کشورها موظف اند با نسل کشی و جنایات جنگی این رژیم برخورد کنند.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین درباره روابط ایران و سوریه گفت: دو کشور روابط دیرپایی داشته اند و ایران برای مقابله با داعش در آن کشور، تلاش بسیار کرد با این حال، وضع کنونی سوریه چندان مشخص نیست و رویکرد ایران در قبال این کشور، به مواضع آتی گروه حاکم بر سوریه بستکی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه به شهروندان ایرانی توصیه کرد: در شرایط کنونی از سفر به سوریه خودداری کنند
اسماعیل بقایی گفت: شهروندان، مستشاران نظامی و کارکنان بخش های دیپلماتیک کشورمان به صورت امن از سوریه خارج شده اند و در حال حاضر، اتباع غیرمقیم در سوریه نداریم.
وی با اشاره به احتمال تشدید درگیری ها در سوریه و تبدیل این کشور به زمینی برای بازی گروه های تروریستی افزود: این موضوع سال ها دغدغه جدی ایران است و امیدواریم روند گذار در سوریه به تقویت جریان های افراطی منجر نشود؛ موضوعی که در گفتگو با طرفین درگیر، مطرح شده است.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی اظهار داشت: طرفین درگیر به یکپارچگی سرزمینی سوریه، تعهد دارند پس زیر سوال رفتن حاکمیت ملی این کشور، محکوم است.
آقای بقایی همچنین ادامه حضور نیروهای آمریکایی در سوریه را باعث اخلال در تقویت حاکمیت ملی این کشور دانست و تاکید کرد: اشغال خاک سوریه از جانب رژیم صهیونسیتی کاملا مردود است.
وی همچنین گفت: ترکیه همسایه مهم ایران است و مقام های دو کشور بر روابط مبتنی بر دوستی و حسن همجواری تاکید دارند. مقام های دو کشور همچنین به طور صریح درباره موضوعاتی اختلافی گفتگو می کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره مذاکرات ایران و طرف های غربی برجام یادآور شد: ایران، هرگز میز مذاکره را ترک نکرد و همواره با حسن نیت در گفتگوها شرکت کرد که به برجام منجر شد. اما برای مذاکره باید نگاهی به مقصران شکست مذاکرات کرد و به این واقعیت توجه داشت که ایران کشوری نبود که از برجام خارج شد.
هشدار بقایی درباره خطر بی تفاوتی در قبال حمله به یمن
سخنگوی وزارت امور خارجه، بی عملی و سکوت کشورها در قبال حمله آمریکا و انگلیس به یمن را خطری جدی برای جامعه جهانی دانست.
اسماعیل بقایی گفت: این تجاوز، مصداق بارز نقض قوانین بینالمللی است به ویژه آن که زیرساخت های یمن هدف قرار گرفتند اما شورای امنیت سازمان ملل به جای عمل به وظیفه اش در این زمینه، دچار مشکلات جدی است.
وی همچنین درباره سفر مقام های آمریکایی به عراق و فشار برای انحلال بسیج مردمی خاطرنشان کرد: نحوه تامین امنیت عراق، مسأله ای داخلی است با این حال، تجربه نشان داده است که مردم این کشور، برای مقابله با داعش، شجاعانه وارد میدان شدند و قطعا با در نظر گرفتن تهدیداتی که وجود دارد در این باره تصمیم گیری خواهند کرد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی تصریح کرد: البته آمریکایی ها هم نشان داده اند که هیچ گاه خیرخواه مردم منطقه نبوده اند.