پخش زنده
امروز: -
پزشکان معتقدند که بعد از ۵۰ سال دلیل تورم مغزی مرموزی را که باعث مرگ بروس لی، ستاره سینما و هنرهای رزمی شده بود، پیدا کردهاند.
به گزارش سرویس وبگردی سازمان صدا وسیما، بروس لی، اسطوره کونگ فو، در تابستان ۱۹۷۳ در سن ۳۲ سالگی در هنگ کنگ درگذشت. کالبدشکافی در آن زمان نشان داد که بروس لی بر اثر تورم مغزی جان خود را از دست داده است که پزشکان دلیل آن را مصرف مسکن تشخیص داده بودند.
مرگ نابهنگام او باعث به وجود آمدن شایعات مختلفی شد که مدعی بودند بروس ممکن است توسط گانگسترهای چینی ترور شده باشد، توسط یک عاشق حسود مسموم شده باشد و یا قربانی یک نفرین شده باشد. یک نظریه دیگر در آن زمان این بود که او بر اثر گرمازدگی درگذشته است.
حالا محققان شواهدی را بررسی کردهاند که نشان میدهد دلیل مرگ بروس در واقع هیپوناترمی (hyponatraemia) بوده است. هیپوناترمی به این معنی است که سطح سدیم خون -که بدن برای تعادل مایعات به آن نیاز دارد- بهطور غیرطبیعی پایین باشد. این عدم تعادل باعث میشود سلولهای بدن ازجمله سلولهای مغز متورم شوند.
تیم متخصصان میگویند: «عقیده ما این است که ناتوانی کلیه در دفع آب اضافی، بروس لی را کشته است.» این مطالعه ادعا میکند بروس چندین عامل خطرآفرین برای هیپوناترمی داشته است؛ ازجمله اینکه مقادیر زیادی مایعات مینوشید، حشیش مصرف میکرد (که تشنگی را افزایش میدهد) و همچنین عوامل دیگری نظیر داروهای تجویزی و مصرف الکل که باعث کاهش توانایی کلیهها میشود.
لیندا، همسر بروس، فاش کرد که بروس در آستانه مرگش رژیم غذایی مبتنی بر آب هویج و آب سیب را دنبال میکرد. متیو پُلی که زندگینامه «بروس لی، یک زندگی» را در سال ۲۰۱۸ نوشت نیز به مصرف مکرر آب در شامگاه مرگ او اشاره دارد.
مضرات افراط در نوشیدن آب
این مطالعه نتیجه گیری کرد: «ما فرض میکنیم که بروس لی به دلیل نوع خاصی از اختلال عملکرد کلیه مرده است: ناتوانی در دفع آب کافی برای حفظ تعادل حیاتی آب که در صورتی که مصرف آب اضافی با دفع آن از طریق ادرار مطابقت نداشته باشد ممکن است منجر به هیپوناترمی، ادم مغزی (تورم مغز) و مرگ در عرض چند ساعت شود که با جدول زمانی مرگ بروس لی مطابقت دارد.»
همچنین گزارش شده است که بروس بهطور مرتب از حشیش استفاده میکرده است که میتواند باعث افزایش تشنگی شود و متیو پُلی در کتاب خود به استفاده مکرر از این ماده در ۲۰ جولای ۱۹۷۳ -روز مرگ بروس- از سوی او اشاره دارد. موضوعی که محققان معتقدند ممکن است بروس را به نوشیدن آب اضافی واداشته باشد.
از قضا بروس لی نقل قول معروفی دارد که در آن میگوید «آب باش، دوست من»، اما به نظر میرسد همین آب چیزی است که در نهایت او را به کشتن داد.
مرگ بروس تنها چند هفته پیش از اکران فیلم موفق اژدها وارد میشود (Enter The Dragon) اتفاق افتاد. او در ماه میسال ۱۹۷۳ پس از جلسه تدوین در اتاق دوبله بدون تهویه مطبوع دچار اسپاسم شد و تقریبا مرگ را تجربه کرد. در آن زمان یک پزشک تشخیص داد که او مبتلا به ادم مغزی است و بروس اعتراف کرد که کمی پیش از آن حشیش نپالی خورده بود.