پخش زنده
امروز: -
یکی از برکات و پیامدهای زندگی مشترک امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) نقش الگوسازی برای پیروان آنها بود که با مطالعه درسیره این خانواده آسمانی بتوانند تعالیم قرآنی را در زندگی اجراکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمدامین غروی در یادداشتی به بیان تعالیم قرآنی زندگی حضرت زهرا (س) پرداخته است که در ادامه میخوانیم:
تشکیل خانواده و تلاش برای پایداری این پیوند به گونهای نیکو و شایسته در میان همسران و البته میان والدین و فرزندان، یکی از مهمترین توصیههای شرعی و عقلی میباشد. تعالیم قرآنی از ویژگیها و کارکردهای فزایندهای در مسیر تقویت این پیوند برخوردار است.
پرورش روحیه پذیرش و فرمانبرداری در میان اعضای خانواده از بارزترین تاثیرهای باورمندی به تعالیم قرآن محسوب میشود. همچنین تلاش برای تعامل و معاشرت نیکو همگام با احترام میان همسران و حفظ و تدوام آن که به حفظ ساختار خانواده و ایجاد ملکات نفسانی کمک میکند، از آثار پیروی از توصیههای قرآنی است.
یکی از برکات و پیامدهای زندگی مشترک امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) نقش الگوسازی برای پیروان و دوستان آنها بود که با مطالعه و دقت در سیره زناشویی این خانواده آسمانی بتوانند تعالیم قرآنی را نیز در زندگی خود پیاده و اجرایی کنند.
همزیستی پسندیده
قرآن کریم مردان را به حسن معاشرت و رعایت اخلاق نیکو با همسرانشان توصیه کرده است. «وَعاشِرُوهُنَّ بِالمَعْرُوفِ ؛[۱] و با زنان خود به گونهای شایسته و پسندیده رفتار کنید.» همچنین فرموده: «هُنَّ لِباسٌ لَکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُنَّ ؛[۲] زنانتان برای شما لباساند و شما برای آنان لباس هستید.»
این مطلب در احادیث اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفته است؛ روایاتی مانند: «فَدَارِهَا عَلَی کُلِّ حَالٍ وَ أَحْسِنِ الصُّحْبَةَ لَهَا لِیَصْفُوَ عَیْشُک ؛[۳] در هر حال با همسرت مدارا کن و با او به نیکی معاشرت نما، تا زندگیت با صفا شود.» از این رو تعامل و رفتار نیکوی همسران با یکدیگر میتواند در بهبود روابط میان آنها تأثیر مستقیم داشته باشد.
پس از آن که خطبه عقد ازدواج امیرالمومنین (علیه السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) توسط پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله) و امیرالمومنین (علیه السلام) خوانده شد [۴] پیامبر اکرم خطاب به عروس و داماد توصیههایی پیرامون زندگی مشترک ایراد فرمودند.
ایشان خطاب به امیرالمومنین فرمودند: «به منزلتان بروید و با همسرت با لطافت و مهربانی رفتار کن، زیرا فاطمه پاره تن من است .»[۵] توصیه خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) به دخترشان توجه به جایگاه همسر بود و فرمودند: «در حق همسرت کوتاهی نکن و تمام تلاشت را در مسیر همراهی با او به کار گیر که بهترین فرد را به همسری تو درآوردم .»[۶]
همافزایی همسران در انجام عبادت
خداوند انسانها را برای رسیدن به کمال آفرید و این هدف، تنها با عبادت و بندگی خدا ممکن خواهد بود. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُون ؛[۷] جن و انسان را جز برای این که مرا بپرستند نیافریدم.» پس هنگامی که انسان در مسیر بندگی خدا تلاش کند، دریچههای کمال و سعادت به روی او گشوده خواهد شد.
عبادت و بندگی انسان را به مقامات عالیه میرساند به گونهای که اگر انسان بتواند واجبات را به درستی انجام دهد و بعد از آن به مستحبات بپردازد، خداوند او را شامل عنایت خاص و الطاف خود میکند .[۸]
در زندگی مشترک نیز همسران خداباور برای تشویق و یاری یکدیگر به عبادت، همافزایی و همکاری دارند؛ زیرا عبادت و بندگی را از مهمترین راههای سعادتمندی در دنیا و آخرت میدانند. از این رو علاوه بر آن که خودشان در انجام کامل عبادات اهتمام میورزند، تلاش میکنند همسرشان نیز در این مسیر قدم برداشته و ثابت قدم بماند. اینان همواره یکدیگر را برای انجام عبادت و بندگی خدا تشویق کرده و خدا را به خاطر همین نعمت ارزنده سپاس میگویند.
این مسأله در سیره زناشویی امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) نیز نمود و ظهور پیدا کرد. چند روز پس ازدواج این دو وجود نورانی، خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) از امیرالمومنین پرسیدند که همسرت را چگونه یافتی؟ امیرالمومنین (علیه السلام) با اشاره به بهترین ویژگی حضرت زهرا (علیها سلام) فرمودند: «نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَی طَاعَةِ اللَّهِ ؛[۹] زهرا (علیها السلام) بهترین یار و یاور برای بندگی خدا است.» این پاسخ میتواند برای بانوان امت اسلامی بهترین الگوی رفتاری محسوب گردد که عبادت و بندگی خدا را در اولویتهای زندگی قرار داده و افراد خانواده را به این سمت و سو سوق دهند.
روحیه شهادت طلبی
«نشاط شهادت» حالت روحی و روانی خاصی است که شهید مطهری از آن یاد کرده [۱۰] و منطق شهادت را سوختن و حل شدن در اجتماع برای احیای جامعه میداند .[۱۱] همسرانی که به خدا و معاد باور دارند، ازدواج را بهترین بستر و زمینه برای حفظ و پاسداری از دین و باورهای خود میدانند و آمادهاند در راه دین به جهاد در راه خدا بپردازند حتی اگر به قیمت از دست دادن جانشان تمام شود.
امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) هر دو از نمونههای بارز همسران شهادتطلب و فدایی دین محسوب میشوند. رشادتهای امیرالمومنین (علیه السلام) و شجاعت ایشان در میدانهای جنگ و جهاد علیه کفار و مشرکان، زبانزد عام و خاص است و منابع تاریخی و حدیثی گواه این مطلب است.
اما حضرت زهرا (علیها السلام) نیز در حساسترین موقعیتی که امت اسلام با آن مواجه شد و بر اثر هواپرستی و دنیاگرایی عهد و پیمان خویش با خلیفه بر حق خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) را فراموش کردند، به میدان آمد و تمام وجود خود را در دفاع از حق مولا و امام خویش به میدان آورد که با سقط جنینش و لطمههای شدید مواجه شد و در نهایت جان خود را در این راه فدا کرد. بیشک چنین روحیه جهاد و شهادتطلبی در سیره این دو وجود نورانی، گواهی بر همافزایی آنها در زندگی مشترک نسبت به مساله مهم و حساس دفاع از دین میباشد.
امروز فقدان الگوی مناسب و حتی ارائه الگوهای نامناسب، یکی از معضلات جدی و اساسی جوانان در مواجهه با مشکلات و چالشهای زندگی مشترک است؛ حال آن که، خوشهچینی عبرتآموز از زندگی امیرالمومنین (علیه السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) به عنوان بهترین الگو، میتواند راهگشای خانوادهها در این مسیر باشد.