نشست گروه بیست شکست دیگری برای بنسلمان رقم زد
ولیعهد عربستان نتوانست با برگزاری نشست مجازی گروه بیست وجهه خود را در سایه سیاست های اشتباه تهاجمی اش و نقض گسترده حقوق بشر ترمیم کند.
دسامبر سال 2019 زمانی که مقرر شد دور بعدی نشست گروه بیست در عربستان برگزار شود، «محمد بنسلمان»، ولیعهد این کشور، این نشست را فرصت طلایی و بهترین محمل برای عرض اندام در قامت پادشاه آینده کشورش قلمداد و برنامههای تبلیغی خود را بر اساس آن تنظیم کرد؛ زیرا این نشست را یکی از فرصتهای بیبدیل تبلیغی و ترویجی برای بازنمایی از خود برای کسب جایگاه و وجهه از دست رفته خود و کشورش در عرصه داخلی، منطقهای و بینالمللی قلمداد میکرد.
محمد بنسلمان از سال 2017 که قدرت امور را بهعنوان ولیعهد تام الاختیار در عربستان به دست گرفته ، از هر فرصتی برای تبلیغ و ترویج خود استفاده کرده و اساساً، اقدامات و اصلاحات ادعائی خود را در داخل عربستان نیز با همین هدف کلید زده ، اقداماتی که تاکنون آنگونه انتظار داشته فرجامی برای او نداشته است.
آنچه اما سبب به هدر رفتن این فرصت طلایی بنسلمان شد، شیوع ویروس کرونا در جهان بود که سبب برگزاری نشست گروه بیست بهصورت مجازی شد که در واقع، ضربهای سخت به بلندپروازیهای وی بهشمار میرود.
از زمان آغاز جنگ ویرانگر علیه یمن و کشتار بیرحمانه مردم یمن اعم از زنان و کودکان این کشور، تداوم بازداشت فعالان سیاسی و حقوق بشر در عربستان، و قتل فجیع جمال خاشقجی، روزنامهنگار عربستانی، در کنسولگری کشورش در شهر استانبول ترکیه به دستور مستقیم شخص ولیعهد، جایگاه عربستان سعودی در سایه تسلط محمد بنسلمان بر امور آن، بهشدت دچار تنزل شد، بهگونهای که برای فرو نرفتن و غرق در باتلاق بحرانهای ناشی از این حوادث، مجبور به باج دادن به دونالد ترامپ رئیسجمهور شکستخورده آمریکا در انتخابات این کشور شد.
در پی این بحرانهای ایجاد شده، برنامه جذب سرمایهگذاری خارجی در این کشور محقق نشد، سرمایهگذاری که بنسلمان برای تحقق بخشیدن به طرحهایی بهاصطلاح اصلاحی خود چشم به آنها بسته بود. البته، مقامهای عربستان، از جمله خالد الفالح وزیر سرمایهگذاری، به عاملیت این بحرانها در محقق نشدن این طرحها و برنامهها اذعان نمیکنند و شیوع کرونا را عامل فقدان سرمایهگذاری خارجی در این کشور قلمداد میکنند.
بنابراین، نشست گروه بیست در عربستان سعودی که بهصورت مجازی برگزار شد، نه تنها برآیندی در جهت تحقق آرمانها و اهداف تبلیغی و ترویجی عربستان و محقق شدن طرحهای شخص بنسلمان نداشت و آنگونه که انتظار داشت سبب جذب سرمایههای خارجی برای اجرای طرحهایی چون طرح نئوم با هزینه بالغ بر 500 میلیارد دلار نشد، سبب برجسته شدن اقدامات شاهزاده جوان در سرکوب معترضان و دگراندیشان و زندانی و شکنجه کردن فعالان سیاسی و حقوقی، و زنان و تجاوز به آنها در زندانها و عامل بد نامی دیگری برای عربستان شد، بهگونهای که برخی از فعالان و حتی نمایندگان پارلمانهای کشورهای غربی و اروپایی از شرکتکنندگان در نشست گروه بیست خواستند، عربستان را بهعلت نقض شدید حقوق بشر و زیرپا گذاشتن حقوق شهروندان تحریم کنند.
برگزاری نشست فعالان حقوق بشر که روز جمعه بهصورت مجازی برگزار شد با تأکید بر نقض حقوق بشر در عربستان، سبب به حاشیه رفتن تبلیغی نشست گروه بیست شد؛ زیرا این نشست مجازی که با شرکت خدیجه چنگیز، نامزد جمال خاشقچی، و خانواده زندانیان در عربستان از جمله خانواده لجین الهذلول برگزار شد، بیش از نشست گروه بیست مورد توجه جهانیان و رسانهها قرار گرفت.
................................
جلال چراغی