ترامپ ناخواسته به شکست در برابر ایران اعتراف می کند
ترامپ در سخنرانی های انتخاباتی خود ادعا می کند اگر بار دیگر رئیس جمهور شود ایران اولین کشوری است که با او تماس خواهد گرفت.
به گزارش شبکه ان بی سی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا این بار در کمپین انتخاباتی در ایالت کارولینا این ادعا را مطرح کرد که ایران نمی خواهد بگذارد که من در انتخابات پیروز شوم اما در صورتی که من پیروز شوم اولین تماس از ایران خواهد بود و می گویند بیایید یک توافق انجام دهیم.
ترامپ در سال 2018 آمریکا از توافق هسته ای (برجام) خارج کرد و با از سرگیری تحریم های یکجانبه و اعمال فشار های حداکثری و همچنین تحریم های ثانویه دیگر کشورها را از همکاری با ایران منع کرد.
هم زمان با اعمال فشارهای حداکثری ترامپ مدعی شد که به زودی ایرانی ها با او تماس خواهند گرفت و خواستار توافقی خواهند شد که در آن موضوع غروب هسته ای حذف و نقش آفرینی منطقه ای و برنامه موشکی ایران هم در آن گنجانده خواهد شد.
اما با وجود به پایان رسیدن دوره اول ریاست جمهوری ترامپ و حتی اقدام جنایتکارانه و تروریستی اش در صدور فرمان ترور سردار سلیمانی نتوانست در تسلیم تهران مؤثر واقع شود.
صرف نظر از اشاره به اقدامات ایران برای رفع نیازهای خود و تأثیر این تحریم ها بر اتکای کشور به داخل و متنوع کردن اقتصاد خود و خودکفایی در برخی کالاهای مصرفی مانند بنزین و تسلیحات دفاعی، دوسال از تحریم ها گذشت و با وجود فشارهای حداکثری که در ایران اعمال شد تهران هرگز حاضر نشد تسلیم توافق دیگری شود و حتی در مقابل پیمان شکنی آمریکا، گام های پنج گانه ای را در کاهش تعهدات هسته ای خود برداشت.
مجموع این تحولات نشان داد که رویکرد ترامپ در قبال ایران با وجود توسل به فشارهای حداکثری با شکست روبرو شده و حتی این تحریم ها سبب شده تا جراحی اقتصادی با کاهش اتکا به درآمد های نفتی صورت گیرد.
البته اینکه بگوییم ترامپ در این رویکرد با شکست روبرو شد سخن گزافه ای نیست چرا که سخنان انتخاباتی او مبنی بر اینکه به محض پیروزی در انتخابات تهران با او تماس خواهد گرفت نشانه اعتراف صریح او به شکست در وادار کردن به تسلیم شدن است.
از سویی همین فشار ها و رویکرد اشتباه ترامپ پیامدهای منفی بر جایگاه آمریکا در نظام بین الملل داشته است که به عنوان مثال به تنزل سلطه دلار و استفاده کشورها از ارزهای ملی در همکاری های اقتصادی و شکست و در انزوا قرار گرفتن در شورای امنیت حین درخواست تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و تلاش برای به کار بردن مکانیسم ماشه اشاره می شود.
هرچند برای مردم آمریکا مسائل داخلی در انتخابشان ارجحیت دارد اما به نظر می رسد موضوع شکست ترامپ در مقابل ایران جدای از مسائل داخلی به دلیل انعکاس گسترده ای که داشته در میان رأی دهندگان آمریکایی نیز تأثیر داشته است به ویژه اینکه رقیب دموکرات ترامپ هم در سخنرانی های انتخاباتی اش از این حربه یعنی شکست رویکرد ترامپ در مقابل ایران استفاده کرده و بارها به آن اشاره کرده است.
نکته جالب اینکه اهمیت موضوع ایران در کارزار انتخاباتی آمریکا را از مواضع هم تیمی های ترامپ نیز می توان استنباط کرد چرا که آنها هم دقیقا دیوید فرید من سفیر آمریکا در تل آویو در گفتگو با (اسرائیل هیوم) مدعی است که ایران روزی 5 بار دعا می کند ترامپ رأی نیاورد چرا که در غیر این صورت مجبور خواهد شد با ترامپ تعامل سازنده داشته باشد.
این ادعا در حالی است که با توجه به عملکرد ترامپ در تنزل جایگاه آمریکا در نظام بین الملل و همچنین سوء مدیریت او که به کاهش 33 درصدی اقتصاد آمریکا منجر شده، برخی کانون ها در ایران وجود دارند که دعا می کنند که ترامپ دوباره رئیس جمهور شود تا آمریکا را در معرض سقوط کامل قرار دهد.
از این گذشته با توجه به سوء مدیریت ترامپ و تأکید مکرر بر اینکه قدرت را تحویل نخواهد داد و احتمال بروز جنگ داخلی به نظر می رسد این مردم آمریکا هستند که باید در شبانه روز 24 بار دعا کنند که ترامپ قبل از انتخابات بمیرد تا آمریکا از فروپاشی و احتمال فرو رفتن در جنگ داخلی نجات یابد.
....................................
رضا محمدمراد