صائب عریقات در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره، با بیان این مطلب افزود: توافق امارات و رژیم صهیونیستی تا حدودی برای ما غافلگیر کننده بود، امارات از سال ۲۰۱۴ ارتباطش را با ما به طور کامل قطع کرد، حتی کار به جایی کشید که در روز ملی خود سفرای ما را دعوت نمیکرد، آنان به هر گونه حمایت از مردم فلسطین پایان داده بودند، اختلافات متعددی را با ما به وجود آوردند که هنوز پایان نیافته است، البته ما میدانستیم ارتباطات و تماسهایی میان آنها وجود دارد، به این موضوع نیز واقفیم که امارات در آمریکا به صورت رسمی از اسرائیل به عنوان خطری برای موجودیت خود یاد کرد، اما در ادامه کوشنر و حلقه اطرافیان دونالد ترامپ کارشان را آغاز کردند تا به امارات اطمینان دهند اسرائیل خطری برای آنان نیست، آنان در کنار این کار، سعی کردند ائتلاف اسرائیل و کشورهای عربی یا به تعبیری تشکیل ناتوی عربی را ضرورتی برای مقابله با خطرات و تهدیدات معرفی کنند.
عریقات در ادامه گفت: در هر حال این اتفاقاتی بود که ما میدانستیم، اما غافلگیر شدن ما به این دلیل بود که نزدیک شدن امارات به اسرائیل به شیوهای بسیار رسوا انجام شد، آنان اسرائیل را به رسمیت شناختند، با اسرائیل روابط سیاسی برقرار کردند و پس از آن با این ادعا که تلاش میکنیم تا طرح الحاق را به صورت موقت مسکوت بگذاریم، سعی کردند با چنین ادعایی کارهایشان را مخفی نگه دارند.
بدترین خنجر بر پشت فلسطینیان
دبیر کل کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین و عضو کمیته مرکزی جنبش فتح خاطر نشان کرد: در سه هفته اخیر هم نامههای رسمی به ما رسید که در آنها آمده است طرح الحاقی وجود ندارد و بهتر است به میز مذاکرات بازگردید. اقدام امارات برای ما غافلگیر کننده بود، چون به یکباره نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره آن سخن گفت و آن را پیروزی بزرگی خواند که به نظر میرسد ادعای درستی هم باشد، زیرا گفت، هدف ما بهبود روابط با کشورهای عربی و آغاز روابط با این کشورهاست تا بتوانیم قضیه فلسطین را کنار بگذاریم. نتانیاهو روز گذشته هم گفت، ما طرح گسترش شهرک سازی و الحاق را به صورت موقت متوقف کرده ایم و در زمان مناسب این طرحها را اجرا خواهیم کرد. اگر امارات کشور مستقلی است میتواند بگوید منافع ما میطلبد تا با اسرائیل در ارتباط باشیم، اما واقعیت این است که اگر این اتفاق به سود امارات هم باشد باز بدترین خنجری است که در پشت فلسطینیان فرو کرده اند.
صائب عریقات افزود: حتی آنچه درباره تعلیق موقت طرح الحاق گفته میشود در واقع بر اساس سخنان مقامات رسمی، تعلیق موقت الحاق اراضی بیشتر به اسرائیل است، یعنی در واقع امارات با طرح الحاق گذشته اسرائیل، موافق است، اما با افزونتر شدن آن طرح موافق نبود. درباره توافق این دو باید گفت امارات چه زمانی با اسرائیل در حالت جنگ بود؟ آیا هیچگاه گروهی نظامی از امارات در شهرها و آبادیهای کرانه باختری و نوار غزه حضور داشتند که بخواهند عقب نشینی کنند و ما را به حال خودمان واگذار کنند؟ آنها سالهاست ما را رها کرده اند، امارات از سال ۲۰۱۴ تا به امروز بیش از دیگران ما را رها کرده است، اما اینکه در دورهای که اسرائیل حلقه محاصره را بر فلسطین تنگتر کرد، در پی اجرای طرح الحاق و توسعه شهرک سازی هاست و فعالیتهای میدانی اش را تقویت کرده است، امارات مدعی شود در پی بهبود روابط با اسرائیل بر آمده است تا به فلسطینیان خدمت کند، ادعایی کاملا غیر قابل قبول است، آنان نمیتوانند پاداششان به نتانیاهو و راستگرایان تندروی اسرائیلی را خدمت به فلسطینیان بخوانند.
امارات طرح صلح عربی را از بین برد
عریقات گفت: ما در نشست وزرای امور خارجه اتحادیه عرب که دو هفته قبل برگزار شد حضور داشتیم، در آن نشست بیانیهای صادر کردیم که در آن به پایبندی خود به طرح صلح عربی اشاره کردیم و گفتیم اگر اسرائیل به مرزهای سال ۱۹۶۷ عقب نشینی کند یعنی از قدس و از جولان اشغالی عقب نشینی کند و موضوع آوارگان فلسطینی حل شود ما آماده ایم روابط را عادی کنیم، اما الان با کاری که امارات کرد طرح صلح عربی را از بین برد، حقوق ملی فلسطینیان را از بین برد و همه اینها را به رایگان برای اسرائیل انجام داده است، در تاریخ آمده است وقتی هولاکوخان در آستانه فتح بغداد بود پادشاهی با نام مقیف در آنجا حکمرانی میکرد، در موصل هم پادشاهی به نام بدرالدین لؤلؤ حاکم بود هولاکو به هر دو پادشاه گفت، بغداد را به آتش میکشم، یا شما در به آتش کشیدن بغداد با من همراه شوید یا شما را هم به آتش میکشم، در نتیجه آن دو پادشاه با هولاکو در به آتش کشیدن بغداد همراه شدند. امروز هم همین اتفاق افتاده است.
عریقات همچنین افزود: کاری که امارات کرد خطرناکتر از اندیشههای غربی است، زیرا وقتی در بیانیه اتحادیه اروپا، اظهارات بورل، وزیر امور خارجه فرانسه یا نخست وزیر انگلیس دقت کنیم در مییابیم که آنان از عادی شدن روابط میان امارات و اسرائیل استقبال کرده اند، اما اظهار داشتند انتظار دارند توقف طرح الحاق، همیشگی و دائمی باشد، چنانچه گفتند صلح محقق نمیشود مگر اینکه اشغالگری پایان یابد و کشور مستقل فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ تشکیل شود، یعنی آنان بر خلاف امارات، درباره عادی سازی روابط، با حجب و حیا صحبت کرده اند.
عضو کمیته مرکزی جنبش فتح در ادامه گفت، سیاستهای نتانیاهو شفاف و واضح است، طرح معامله قرن که طرح او و ترامپ است میگوید از نهر تا بحر سرزمین تاریخی یهود، حق تعیین سرنوشت این منطقه فقط برای یهودیان، زبان این بخش تنها زبان عبری، قدس متحد از جمله مسجد الاقصی و کلیسای قیامت هم تحت حاکمیت اسرائیل است. حتی در بیانیهای که صادر کرده اند اذعان داشتند از هر اقدامی که موجب آرامش در اماکن مقدس شود استقبال میکنند، با این شرایط، سرنوشت فلسطینیان در چنین سرزمینی، در قالب اقلیت در برخی مناطق است که اسرائیل به طور کامل بر آنها و بر فضا، آبهای منطقهای، جادهها و... همه و همه تسلط دارد، با تمام این اوصاف، پس از این هدیه گرانبهایی که امارات به نتانیاهو و تندروهای اسرائیلی داد، سخن این است که چه چیزی عاید امارات میشود؟ نانسی پلوسی و حتی جوزپ بورل از لغو طرح الحاق و ملغی شدن طرح معامله قرن میگویند و بر تشکیل دو کشور مستقل در مرزهای سال ۱۹۶۷ تاکید دارند، یا فرانسه، انگلیس و آلمان موضع مشابهی اتخاذ میکنند، اما امارات بر اساس بیانیه سه جانبه چیز دیگری گفته است.
از سال ۱۹۱۷ تا به امروز شاهد ضربه به برنامه و طرح ملی فلسطین بوده ایم
عریقات همچنین خاطر نشان کرد: ما فلسطینیان، از سال ۱۹۱۷ تا به امروز شاهد تلاشهایی برای ضربه به برنامه و طرح ملی فلسطین بوده ایم و تلاش امارات هشتاد و نهمین نوع این گونه تلاش هاست. با این حال همچنان پیش بینی میکنیم سرزمین فلسطین باقی خواهد بود و مقاومت خواهد کرد، امروز شش نامه از شش وزرای امور خارجه عرب دریافت کردم که در آنها آمده است در تماس با امارات از این کشور خواهند خواست از کاری که انجام داده است عقب بنشیند، ما نیز از این کشور میخواهیم در کارش تجدیدنظر کند و از آنچه انجام داده است عقب نشینی کند.
به مقاومت و ایستادگی خود ادامه می دهیم
عضو کمیته مرکزی جنبش فتح ادامه داد، ما از دبیرکل اتحادیه عرب خواسته ایم تا خواستار نشست فوری وزرای امور خارجه عرب شود، خواسته ایم این توافق محکوم و خروج از طرح صلح عربی تلقی شود. خواسته ایم با امارات رایزنی و این کشور را به عقب نشینی از این توافق تشویق کنند. اگر امارات معتقد است امنیت ملی اش با به آتش کشیدن طرح ملی فلسطین یا مبادله کردن حقوق فلسطینیان با توهم اقدام اسرائیل و آمریکا برای فلسطین محقق میشود، باید بداند چنین نخواهد شد. ما مردم فلسطین این توانایی را داریم که به مقاومت و ایستادگی خود ادامه دهیم، همه میدانند ما خواستار صلحیم، اما صلح با پایان دادن به اشغالگری محقق میشود نه آنکه با عادی سازی روابط و گشایش سفارتخانه ها. چنانکه گفتم امارات در وضعیت جنگ با اسرائیل نبود، نظامیان این کشور یا هر کشور عربی و مسلمان دیگری در سواحل رود اردن که با منزل من در اریحاد سه کیلومتر فاصله دارد مستقر نیستند که حال با چنین توافقی بخواهند خود را از این گرفتاری نجات دهند و نیروهایشان را از این منطقه خارج کنند، این ما هستیم که هر روز با دست خالی در پی مقاومت و دفاعیم، فرزندان ما هستند که جانشان را از دست میدهند و این اتفاقات بهای هر روزه ما در فلسطین است، گاهی حتی قادر نیستیم اجساد شهدایمان را دفن کنیم، به صراحت میگویم جنایتی که نتانیاهو در دوران صدارتش علیه فلسطینیان کرد اسرائیل از سال ۱۹۴۸ مرتکب نشده بود با این حال شاهدیم کشوری عربی به میدان میآید و به چنین فردی اینگونه پاداش میدهد و مدعی است این کار را برای فلسطینیان انجام داده است.
افراد و حکومتها میروند و آنچه میماند قضیه فلسطین است
عریقات با اشاره به فراخواندن سفیر فلسطین در ابوظبی درباره طرحهای آتی تشکیلات خودگردان علیه اقدام امارات گفت: سخن ما خطاب به کشور، تصمیم گیرندگان و آنانی که پیگیر این تصمیمات هستند نیست، افراد و حکومتها میروند و آنچه میماند قضیه فلسطین است، گام بعدی ما همان گامی است که همواره برداشته ایم و آن مقاومت و ایستادگی در سرزمین فلسطین است، صلح جز با پایان اشغالگری محقق نمیشود، صلح جز با تشکیل کشور مستقل فلسطین در اراضی ۱۹۶۷ و به پایتختی شرق قدس محقق نمیشود. آنچه در بیانیه سه جانبه مشاهده نمیشود اشاره به قضیه فلسطین است، این امر یعنی قضیه فلسطین به حاشیه رانده شده است در شرایطی که تشکیلات خودگردان فلسطین هیچگاه در دفاع از حقوق کشورهای عربی کوتاهی نکرد. آنچه امارات انجام داد اشتباه بزرگ راهبردی است و باید از آن عقب بنشیند و کشورهای عربی باید این کشور را به عقب نشینی از چنین توافقی ترغیب کنند.