به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،مرکز فارس،به نقل از
روابط عمومی محیط زیست فارس،مدیر مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس گفت: معادنی که
نمک مهارلو را استخراج میکنند از محیط زیست مجوز ندارند، سازمان صنعت، معدن و تجارت نباید شیوههای برداشت مخرب نمک را تایید کند.
حمید ظهرابی افزود: حدود ۶ معدن نمک آبی در تالاب مهارلو مستقر است که سه معدن آن فعال و سه معدن دیگر غیر فعال است.
ظهرابی در خصوص مجوز این معادن بیان داشت: ۴
معدن دریاچه مهارلو فاقد مجوز محیط زیست است که از قدیمیترین معادن این منطقه بوده و از این اداره کل مجوز ندارد، اما ما دو معدن دیگر دارای مجوز از این اداره است که یکی فعال و دیگری غیر فعال است.تخریب زیستگاه، نا امنی و آلودگی در کمین مهارلووی با اشاره به مشکلات و اثرات زیست محیطی این معادن برای منطقه افزود: شیوه استحصال نمک در این معادن باید مورد ارزیابی قرار گیرد، زیرا فعالیت معدنی در تالابها پیامدهایی نظیر تخریب زیستگاه، نا امنی و آلودگی به همراه دارد، علاوه بر تاثیر بر ارزشهای بوم شناختی باعث تخریب منظر و از بین رفتن ارزشهای زیبا شناختی و صدمه به کارکردهای پایدار و مناسبی مانند گردشگری و تفرج میشود.
ظهرابی گفت: ایجاد حوضچههای مصنوعی و در معرض تبخیر قرار دادن آب در محیطهای کم آبی نظیر مهارلو هم از دیگر اثرات منفی برداشت نمک و واملاح از این تالاب است.
ممنوعیت برداشت غیرمجاز نمکمدیر کل حفاظت محیط زیست فارس اظهار داشت: بر اساس قانون حفاظت و احیای تالابها و آیین نامه اجرایی آن
بهره برداری از معادن در تالابها بدون کسب مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست ممنوع است و برداشت از نمک در تالابهای آب شور فقط با مجوز سازمان آن هم به روشهای مدار بسته که با کمترین هدر رفت آب همراه باشد امکان پذیر است.
وی تاکیدکرد: شیوههای کنونی برداشت از معادن نمک مهارلو مورد تایید محیط زیست نیست و سازمان صنعت، معدن و تجارت نباید این شیوههای برداشت را تایید نماید.
ظهرابی در خصوص آخرین وضعیت دریاچه مهارلو گفت: حدود
شصت درصد این تالاب پوشیده از آب است و شرایط این تالاب به نسبت تالابهای حوضه مرکزی ایران در شرایط بهتری قرار دارد، اما به واسطه
نداشتن عمق مناسب هنوز کارکردهای اکولوژیکی خود را به طور کامل بازیابی نکرده است.
وی به رنگ صورتی دریاچه مهارلو اشاره کرد و ادامه داد؛
رنگ دریاچهها و تالابها تابعی از املاح موجود و رنگ میکرو ارگانیسم و جلبکهایی است که در آن محیط رشد میکند، رنگ دریاچه مهارلو نیز در این فصل از سال و همزمان با افزایش
تبخیر و شورتر شدن دریاچه به دلیل رشد و افزایش بیوماس باکتریهای نمک دوست و نوعی جلبک میباشد که بازتاب دهنده رنگ صورتی است.
مدیر مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس افزود:برای مدیریت تالاب مهارلو در حال تدوین برنامه مدیریت زیست بومی هستیم، برای تدوین این برنامه تا کنون چند کارگاه برنامه ریزی مشارکتی با حضور گروههای ذینفع انجام شده و پس از برگزاری کارگاههای تکمیلی فرایند نهایی سازی و تصویب برنامه در دستور کار قرار میگیرد.
برخورد شدید با هر گونه تغییر کاربری غیرمجازوی با بیان این که فعالیت و بهره برداری معادن بایستی متناسب با
شرایط و تکنولوژی روز ارتقا یابد، گفت: تالاب مهارلو در منطقهای با ویژگیهای کمبود آب و تبخیر بالا واقع شده، بنابراین حفظ منابع آب در این حوضه مهمترین مولفه در پایداری اکوسیستم و پشتیبانی پایدار فعالیتهای اقتصادی مرتبط با این تالاب است. استفاده از تکنولوژیهای جدید استحصال املاح از آبهای شور اولین خواستهای است که دنبال خواهد شد. از همین رو در صد هستیم از صدور مجوزهای جدید جلوگیری و فرصت را برای ارتقای تکنولوژی معادن مجاز فراهم مینماییم.
ظهرابی ادامه داد: هرگونه ساخت و ساز و توسعه در مناطق حفاظت شده باید بر اساس طرح جامع و تفضیلی مدیریت منطقه صورت گیرد چراکه سازمان حفاظت محیط زیست در مناطق حفاظت شده قائم مقام کلیه دستگاههای دولتی به شمار میرود و با هر گونه تغییر کاربری غیرمجاز در این مناطق به شدت برخورد میشود.
آموزش و ترویج قوانین و مقررات تالابها و دریاچههامدیر مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس گفت:
رعایت حریم و بستر دریاچه، چه از نظر طولی و چه از نظر ارتفاعی اهمیت زیادی دارد که این حریم را با توجه به قانون توزیع عادلانه آب و قوانین دیگر مَی توان اعمال نمود.
ظهرابی بیان کرد:محدوده حریم دریاچهها با توجه به بالاترین تراز آب دریاچه و تراز متوسط دریاچه مشخص میشود که در این خصوص باید بعد از بالاترین تراز با توجه به وضعیت ساحل موردنظر،
توپوگرافی و کاربری آن هم حریمی اضافه بر تراز بالاترین حد آب مد نظر قرار داد.
وی به برخی زمینههای لازم در مدیریت دریاچه خواری اشاره کرد و ادامه داد:اقدامات مدیریتی مناسب در دریاچهها شامل:جلوگیری و مدیریت ورود آلایندههای کشاورزی و شهری، فرسایش و رسوب گذاری است.
ظهرابی افزود:تکنیکها و روشهای مدیریت حوضه آبریز دریاچه مانند:حفاظت حوضه آبریز، بازیابی و احیا اکولوژیکی تالاب، تصفیه مناسب جمع آوری آب باران شهری، روشهای شیمیایی کنترل فسفر و اقدامات مدیریتی مناسب نرم افزاری ضروریست.
وی با اشاره به اقدامات عمده آموزش و ترویج قوانین و مقررات تالابها و دریاچهها توضیح داد:کنترل فرسایش و رسوب، مدیریت جمع آوری آبهای سطحی، رعایت حریمهای گیاهی در سواحل دریاچه ها، عقب راندن تجاوزهای انجام شده به سواحل با رعایت حریم قانونی، مقررات در خصوص دامداری ها، مدیریت جامع پسماند در محدوه دریاچهها و محدودیت در استفاده از فسفر در کودهای مصرفی در اراضی کشاورزی در محدوده دریاچهها و حوضه آبریز اهمیت بسزایی دارد.
مدیر مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس به روشها و برنامههای حفاظتی اشاره کرد و گفت:برنامههای میان مدت و بلند مدت، عقب راندن تجاوزها در سواحل و حفظ حریم اکولوژیک، خریداری و یا معوضی أراضی حقوقی در محدوده حریم هاست که باید مد نظر قرار گیرد.