پخش زنده
امروز: -
فرآوری نیاز مهم بخش معدن است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛ وجود 40نوع ماده معدنی فلزی و غیرفلزی استان زنجان را به یکی از غنی ترین و ثروتمندترین استانها درحوزه معادن تبدیل کرده است به طوری که زنجان هم اکنون دومین استان تولید کننده سنگهای معدنی در کشور است.
35 نوع ماده معدنی در استان زنجان وجود دارد که مهترین آنها مربوط به حوزه سنگ است.
هرچند فلدستاپ، سرب و روی، پتاس و فسفات از ذخایر خاص معدنی استان است ولی گرانیت، کروم و سنگ های تزئینی و نما از مهم ترین سنگ های معدنی و پول ساز استان زنجان است.
وجود این ثروت عظیم در زنجان زمینه فرآوری این محصولات معدنی را فراهم کرده وپای سرمایه گذاران بخش خصوصی را هم به پیش پای این سنگ ها کشانده است.
درجلسه ای فعلان حوزه معادن استان در مجموعه کارخانه های فرآوری سنگ استان گرد هم آمده بودند،جمع همه جمع بود وصحبت از سکه بودن بازار سنگ بود هرچند گلایه هایی هم مطرح بود.
درحاشیه این جلسه فرصتی دست داد که به اتفاق اعضای جلسه بازدیدمیدانی هم از این مجموعه واحد ها داشته باشیم.
با آقای صدیقیان یکی از معدن کاران فعال استان که در زمینه فرآوری این محصول برای خودش نامی دست پا کرده است هم کلام شدیم .
وقتی صحبت از فرآوری سنگ میشود آدرسی بهتر از آن نیست ،برای به روی کاغذ آوردن موفقیت هاش به یکی از بزرگترین واحد فرآوری سنگ ایران در20کیلومتری مرکز استان رفتم.
او رمز موفقیتش را در تامین زیرساختهای مورد نیاز تولید دانست وگفت : برنامه ریزی صحیح وتکمیل چرخه تولید در بخش معدن رمز ثروت آفرینی از سنگ می باشد.
صدقیان دستی در آتش صادرات هم دارد.
او گفت:به همراه تلاشگران حوزه سنگ استان ، توانسته ایم محصول فرآوری شده سنگ را به 12 کشور صادر کنیم.
معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان که ما را دراین بحث همراهی می کرد، صادرات پارسال فقط سنگ آهن وکروم را از بین 35نوع سنگ معدنی استان درمجموع یک میلیون تن و ارزش آن را 94 میلیون دلار اعلام کرد.
داداشی بیشترین مقصد صادرات دومین استان تولید کننده سنگهای معدنی کشور را هم کشور چین اعلام کرد وگفت:در3 ماهه امسال هم 852 تن انواع سنگ های معدنی با 25 میلیون دلار ارزش از استان صادر شده است.
البته که مشتری سنگ های گرانیت و مرمریت تجار کشورهای ترکمنستان و ترکیه بودند بطوریکه همین پارسال میزان عایدی این مدو محصول برای استان زنجان یک میلیون و 800 هزار دلار بود.
در همین همسایگی آقای صدقیان آقای رفیعی یکی دیگر از صاحبان صنایع فعال درحوزه معدن است،آنها در کارخانه که بیش از 150کارگر دارد سنگ تراوتن استخراج وفرآوری میکنند .
این کارآفرین به اتفاق 20فعال دیگه دراین حوزه پارسال با صادرات هزارو374تن سنگ تراورتن به کشورهای ایتالیا، یونان، و معادن زنجان از سنتی به مدرنترکیه۲۶۷ هزار دلارعایدی داشتند.
31 واحد تولید سنگهای معدنی در استان زنجان فعال است.
گفتنی است که ساختمانی بودن این سنگ ها وکثرت کاربرد آن مهمترین شاخصه معادن استان است که بیشتر در منطقه حاجی سیران شهرستان زنجان، منطقه دندی ،منطقه ابهر و خرمدره چون کوهی از ثروت سراز خاک بیرون آورده است.
گرانیت یکی از پرکاربردترین این محصولات است که بیش از 40 معدن در استان را تشکیل می دهد وفقط ضایعاتش در کفپوش پیادهروها و جدول های خیابانها استفاده می شود.
در حال حاضر 31 واحد تولید سنگهای معدنی و 10 کار خانه فرآوری سنگ در استان زنجان فعال است.
البته که امیری سرکار گر کارخانه آقای رفیعی که موسپید کرده این صنعت است، نبود بازار مناسب، فرسودگی ماشین آلات و تجیهزات، کافی و بالا بودن قیمت تمام شده از مشکلات واحدهای استخراج معدن می داند.
هرچند آقای امیری قدردان سرمایه گذار هایی که فقط در فرآوری سنگ تراورتن ۴۶۲ میلیارد و ۶۶۲ میلیون ریال سرمایه گذاشتند که زمینه اشتغال ۲۷۳ نفر را فراهم کرده وکارآفرینی در اون نمود بیشتری داشته است.
محمدی یکی از معروف ترین کارآفرینان حوزه معادن استان است.
این صنعت نیاز به شکوفایی بیشتری دارد وگفتگو با معروف ترین کارآفرین حوزه معدن استان زخم مشکلات پیش پای توسعه صنعت سنگ در استان را بیشتر باز می کند.
محمدی می گوید:مشکلات در این بخش استانی و ملی و سیستم مدیریت سنتی است ، نبود زیرساختهای معدنی برای جذب بازارهای داخلی و خارجی هم از دیگر مشکلات است.
اما نایب رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان البته با تایید صحبتهای محمدی از پول سازی واشتغال زایی جانبی این صنعت دراستان معادن زنجان از سنتی به مدرنمیگوید.
به گفته ضرابی 32درصد محموله های استان زنجان را بارهای معدنی تشکیل می دهد واین خودش یعنی حرکت چرخهای حمل ونقل جاده ای وثروت آفرینی.
یک فعال بخش معدن نیز که به عنوان کارشناس خبره در جمع اعضا این جلسه بود با بیان اینکه در حال حاضر تنها در یک واحد تولید سنگ های تزینی ماهانه بیش از هزار مترمربع و سالانه بیش از 300 هزار متر سنگ تولید می شود، گفت: محصولات تولیدی این واحد به کشورهای اروپایی و خلیج فارس صادر می شود.
محمودی به چالش های فرا روی تولید سنگ اشاره کرد و افزود: مشکل ما وجود دو نرخی بودن ارز بین بانکی و صرافی و انتقال از طرق بانکی است و ما مشکل بازار فروش خارجی داریم.
وی ادامه داد: امکان انتقال مالی نیست و از طریق بانک است و این باعث می شود بازار را از دست بدهیم و این فرایند توجیه اقتصادی ندارد.
تلاش همگانی برای برداشتن سنگ پیش پای سنگ های پول ساز **
بی شک بخش معدن استان زنجان نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان دارد و تحقق این امر نیازمند تعامل همه بخش های مرتبط با حوزه صنعت و معدن است و ایجاد زیرساخت ها و صنایع فراوری سنگ های معدنی می تواند سهم بخش معدن را در زمینه توسعه اقتصادی استان بهبود دهد.
فرآوری سنگ های معدنی حالا سومین محصول صادراتی استان زنجان است، که اگر به این زمینه بیش از گذشته توجه شود و دولت با جدیت بیشتری در مقابل خام فروشی ایستادگی کنند محصولات بیشتری از دل معادن استان به کشور های مختلف صادر خواهد شد.
نویسنده:مائده بیگدلی