سلام گرگ بی طمع نیست
امریکا به ترکیه پیشنهاد کرده حاضر است با آنکارا در خصوص ادلب همکاری اطلاعاتی داشته باشد.
بر اساس گزارش رویترز, مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه روز سه شنبه گفت امریکا پیشنهاد کرده این همکاری در زمینه ارائه اطلاعات زمینی, دریایی و هوایی در خصوص ادلب باشد.
پیش از این هم مقام های امریکایی با حمایت از فعالیت های نظامی ترکیه در ادلب, از روسیه خواسته بودند که دمشق را برای توقف عملیات نظامی در ادلب تحت فشار قرار دهد.
پیشنهاد جدید امریکا مبنی بر همکاری اطلاعاتی با ترکیه در خصوص ادلب در حالی است که پنجشنبه گذشته (5مارس) اردوغان درسفر به روسیه با ولادیمیر پوتین همتای روس خود در خصوص برقراری مجدد آتش بس در ادلب البته تحت شرایط جدید رضایت داد و با دستیابی به توافق, خود را از مخمصه ای که می توانست برای ترکیه در رویارویی با روسیه گران تمام شود نجات دهد.
مقام های ترکیه پیش از دستیابی به توافق آتش بس با روسیه, در تماس با مقام های امریکایی وفرانسوی خواستار مداخله نظامی ناتو در ادلب شده بودند که این درخواست با پاسخ منفی روبرو شده وانزوای اردوغان در ادلب کاملا آشکار بود.
اینکه غربی ها حاضر نشدند در ادلب در حمایت از ترکیه دخالت کنند به سه دلیل برمی گردد نخست اینکه هیچ توجیه حقوقی برای مداخله وجود نداشت و این حق مسلم دولت سوریه بود که برای تعمیم حاکمیت خود وارد نبرد با گروههای تروریستی در بخشی از خاک خود شود. دوم غربی ها به خوبی می دانند هرگونه مداخله به معنای رویارویی با روسیه است و آخر اینکه مداخله به نفع تروریست ها, به معنای خودزنی امنیتی و به راه انداختن موج جدیدی از آوارگان به سوی اروپا خواهد بود.
اکنون آتش بس در ادلب با شرایط جدید برقرار شده و در روزهای اخیر همه کارشناسان و تحلیلگران حتی گروههای معارض اردوغان در داخل بر اساس شرایط میدانی می گویند که نبردهایی اخیر در ادلب به نفع دمشق تمام شده و اردوغان نه تنها هیچ دستاوردی در ادلب نداشته است بلکه با تحقیر شدن در برابر روسیه و تن دادن به توافق آتش بس, پوتین او را از مهلکه نجات داده است.
شدت گرفتن انتقادات از رویکرد اردوغان در سوریه, متهم کردن او به مجری طرح امریکا برای ایجاد خاورمیانه, جداشدن برخی از هم حزبی ها از حزب عدالت و توسعه, کاهش محبوبیت داخلی و مسایلی از این دست دراین روزها مستمسک مخالفان اردوغان در داخل شده است.
در خصوص تند شدن دامنه انتقادات از عملکرد سیاست خارجی اردوغان اشاره به بخشی از سخنان کمال قلیچدار اوغلو رئیس حزب جمهوریت خلق کفایت می کند که خطاب به اردوغان گفت ما خواهان برقراری صلح منطقه ای و همسایگانمان هستیم. ما نمی خواهیم که سربازان ما در سوریه و لیبی و ادلب کشته شوند. تو(اردوغان) به دنبال دامن زدن به جنگ منطقه ای هستی. زیرا به تو دستور داده اند که آتش جنگ را در کشورهای همسایه و منطقه شعله ور کنی و تو به ماشه و پیمانکار قدرتهای سلطه طلب تبدیل شده ای.
حال با توجه به چنین شرایط میدانی این سوال مطرح است چگونه است که مقام های امریکایی همچنان سعی می کنند اردوغان در ادلب به ماجراجویی ادامه دهد؟ و او را به ماجراجویی در آن از طریق پیشنهاد همکاری اطلاعاتی تشویق می کنند؟
روشن است که امریکا به هیچوجه مایل نیست ترکیه پای خود را از بحران سوریه بیرون بشکد چرا که در آن صورت نخست این فرصت برای ارتش سوریه ومتحدانش فراهم خواهد شد که توجه خود را به شرق فرات معطوف وزمینه خروج نظامیان اشغالگر امریکایی از این منطقه و وارد کردن نیروهای گریز از مرکز به پروسه سیاسی را فراهم کنند.
دوم اینکه بعد از آن هم زمان پاسخگویی به گستاخی های رژیم صهیونیستی فرا می رسد که با حملات هوایی خود در طول این مدت از تروریست ها حمایت می کرد.
به نظر می رسد هنوز هم این فرصت برای اردوغان فراهم است که با به صفر رساندن تنش با همسایگان در پشت میز مذاکره با دمشق بنشیند و پشت به کسانی کند که در دکترین جدید خود برای اجرای طرح های منطقه ای شان دیگر قصد ندارند خود هزینه بپردازند بلکه این هزینه ها را می خواهند دیگران بپردازند و دیگران قربانی طرح های آنها شوند.
دقیقا این اتفاق در افغانستان نیز در حال رخ دادن است و دولت ترامپ اکنون به جای جنگ با طالبان سعی می کند از طریق توافق با این گروه, طالبان قربانی طرح های امریکا در مقابله با مخالفان طرح هایش در منطقه شود.
اگر امریکا در قبال پیشنهاد همکاری اطلاعاتی با ترکیه در ادلب, نیت خوبی داشت چرا در سال 2016 در جریان کودتا علیه اردوغان نقش آفرینی کرد و چرا هیچگاه حاضر نشد فتح الله گولن را برای محاکمه به ترکیه تحویل دهد؟
در آخر نیز به بخشی از سخنان منتشر شده ترامپ از شبکه فاکس نیوز اشاره می شود که درباره شدت گرفتن رویارویی های نظامی بین ترکیه و روسیه در ادلب گفت که "اگر ترکیه دوست دارد، با سوریه بجگند، لزومی نمی بینیم که ما بین آنها قرار بگیریم و مانع آنها شویم."
-