پخش زنده
امروز: -
امریکا – عربستان و رژیم صهیونیستی تشکیل کابینه جدید و اعضای این کابینه در لبنان را نوعی شکست برای خود تلقی می کنند.
لبنان از دو ماه گذشته شاهد اعتراضهای گسترده به مشکلات اقتصادی و بیکاری در این کشور بوده است.
این اعتراضات منجر به کناره گیری حریری از سمت نخست وزیری شده و به این ترتیب لبنان در کنار بحران اقتصادی با چالش های عمده تشکیل کابینه نیز دست و پنجه نرم میکند.
طی روزهای گذشته این اعتراضات با شدت بیشترمنجر به مسدود شدن معابر و مسیرهای مواصلاتی شمال و جنوب و حتی درگیر شدن مردم با نیروهای امنیتی شد.
درباره تازه ترین تحولات لبنان آنچه بیش از همه در میان سعودیها و رسانه های عربی به چشم میآید این است که حزب الله درکابینه جدید لبنان به کمک میشل عون رهبر جریان آزاد لبنان توانسته است یک دولت با ثبات را روی کار بیاورد.
سعد حریری هم پس از بازداشت توهین آمیزش در عربستان در سال گذشته دیگر مهره کارآمدی برای عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی نیست. بنابراین آنها دنبال ایجاد کابینه ای در لبنان هستند که حداکثر مخاصمه را با حزب الله داشته باشد شاید به این ترتیب نفوذ حزب الله در کابینه لبنان تضعیف شود.
با این حال کابینه موقت لبنان اخیرا اعلام کرده است تنها دولتی که قادر به خارج کردن لبنان از بحران است، دولتی است که توسط حریری تشکیل شود؛ چرا که وی حمایت کشورهای عربی و بین المللی را دارد.
اما غسان عطا الله، وزیر لبنانی در توضیح چالشهای پدید آمده در مسیر انتخاب نخست وزیر لبنان گفت: " مداخلات خارجی در این روند از ابتدای امر صورت گرفت."
وی ضمن متهم کردن حریری به انجام اقدام غیر مسئولانه در مسیر تشکیل کابینه، اعلام نامزدی حریری به تایید دارالفتوی را شوکه کننده خواند.
به گزارش روزنامه الاخبار لبنان علت اصلی تاخیر در فرآیند تشکیل دولت، درگیری میان حریری و جبران باسیل وزیر خارجه و رئیس جنبش آزاد میهنی است. این روزنامه مینویسد سمیر خطیب (گزینه پیشنهادی سعد حریری برای نخست وزیری) نیز در مواجهه با سادیسم سیاسی حریری مانند محمد الصفدی و بهیج طباره (دیگر گزینهها) قربانی شد.
غالب قندیل نویسنده و تحلیلگر مطرح لبنانی در این زمینه گفت: " تشکیل دولت تکنوکرات در لبنان فریبی بیش نیست و دولت بیطرف و یا غیرسیاسی یک حیله برای فریب افکار عمومی بوده که امکان تشکیل آن در لبنان نیست؛ زیرا هیچ طرف غیرسیاسی در لبنان وجود ندارد."
این تحلیلگر ارشد مسائل لبنان با اشاره به حمایت آمریکا از جریان مخالف حزب الله برای محدود کردن حضور مقاومت و همپیمانانش در دولت جدید گفت: "در راستای بازنگری در موازنههای دولت بوده که آمریکاییها به منظور محدود کردن حضور همپیمانان مقاومت در دولت جدید لبنان پشت آن ایستادهاند."
با توجه به این مقدمه به نظر میرسد هم اکنون توپ در زمین سعد حریری است و وی باید بین تن دادن به دیکتهها و فشارهای خارجی یا تشکیل دولت بر اساس رویکردهای مردمی و نتایج انتخابات پارلمانی یکی را انتخاب کند. اما از آنجا که سعد حریری در برابر فشار آمریکایی ها و مانعتراشی سعودیها حرفی برای گفتن ندارد شکی نیست که بحران سیاسی در لبنان همچون گذشته تداوم خواهد داشت. اصرار حریری بر تشکیل کابینه تکنوکرات و احتمال حل نشدن اختلاف نظرها میان مقامهای لبنانی - به ویژه حریری و جبران باسیل وزیر خارجه این کشور- دو عامل مهم در آن است.
------------------------------------------------------
امین نجار