گزارش مکتوب؛
مادر زمین...
تولید فراوان نخاله های ساختمانی در ایران علاوه بر مشکلات زیست محیطی زندگی نسل آینده را هم با چالش مواجه کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه، هر ۱۰ دقیقه یکبار میشود رد کامیونها را گرفت،کامیونهایی که در حاشیه شهر بیشتر دیده میشود.
در کورههای آجر پزی کرمانشاه که به مکانی متروکه یا بهتر بگویم قبرستان نخالهها تبدیل شده است ،کامیون کامیون نخاله خالی میشود.
هایده شیرزادی فعال محیط زیست کرمانشاهی می گوید:از سی سال گذشته تاکنون دور تا دور شهر را نخاله گرفته است.
یعنی مساحتی بین ۲۰ تا ۳۰ هکتار و حالا ۴۰ میلیون تن نخاله روی دست کرمانشاه مانده است.
اومی گوید :با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت:هرکرمانشاهی ۳ میلیون تومان قرض برای نسل آینده به جا گذاشته است.
شیرزادی می گوید: بعد از اجرای کاملترین پروژه بازیافت ایران (بازیافت سالانه ۲۴۰ هزار تن زباله خانگی) طرح بازیافت نخاله را در کرمانشاه کلید زده است تا بتواند پسماندهای عمرانی و نخالههای ساختمانی را بازیافت و راه نفس زمین را باز کند.
این کارآفرین اجتماعی با ۲ خط سیار ماشین آلات بازیافت نخاله به کمک زمین آمده است.
ماشین آلاتش در پشت بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه مستقر شده است تا پس از بازیافت ،مصالح جدیدتری برای ساخت و ساز ، تولید شود.
خانم شیرزادی میگوید: با این روش میتوان خاک، ماسه ،جدول ،بلوک و آجر را تولید کرد که میتواند درپروژههای شهرداری مثل کف سازی ،پیاده رو سازی و پای جدول استفاده شود.
خانم شیرزادی که حفاظت از محیط زیست دغدغه اش شده است می گوید:تولید کننده باید بداند وقتی برجهای زیبایی میسازد باید فکری هم به حال نخاله اش کند... "همه میگویند ببر بریز دور... این دور کجاست؟ این دور هر روز به ما نزدیکتر میشود."
طرح بازیافت نخاله به عنوان یک طرح پایلوت میتواند روزانه ۲ هزار تن نخاله را در ۲ شیفت کاری بازیافت و اشتغال ۸۰ نفر را فراهم کند.
آمارهای غیر رسمی نشان میدهد سالانه ۸۰ میلیون تن پسماند ساختمانی در کشور تولید میشود اگر ارزش پنهانی هر تن نخاله ساختمانی ۵۰ دلار فرض شود سالانه ۴ میلیارد دلار ضایعات ساختمانی دور ریز میشود.
این دور ریز در کلانشهرهایی مثل تهران ،تبریز ،خراسان رضوی و کرمانشاه بیشتراست.
خاک و نخالهای که کابوس طبیعت شده یکی از هزار معضلی است که راه نفس زمین را گرفته است.
قیطاسی کارشناس محیط زیست می گوید: نخالهها علاوه بر آلودگی بصری منبع و منشا بیماری سالک در فصل گرم سال و محل تجمع جانوران موذی مثل موش است که اثرات مخربی بر محیط زیست میگذارد.
عیساییان معاون خدمات شهری شهرداری کرمانشاه هم گفت: ۲ مکان یعنی کوسه وند و دم شمشه را در کرمانشاه برای تخلیه نخاله مصوب کرده ایم.
حالا کلانشهرها مانده اند و معضلی که هر ساله هزینه بسیاری بر ساکنانش تحمیل می کند و آمارها نشان میدهد هر ایرانی سالانه یک تن نخاله تولید میکند معضلی که حالا تبدیل به وصله ای ناجور در دل طبیعت شده است.
میزان بازیافت مصالح در کشور مان تنها یک درصد است در حالی که در کشورهایی مثل هلند ۹۰ درصد ،دانمارک ۸۷ درصد ،انگلستان ۴۵ درصد و ۱۹ کشور اتحادیه اروپا ۲۸ درصد است.
دکتر شیرزادی میگوید: همه با هم بایدبه دنبال راه حل باشیم ،نخالههایی که هر روز بر پیکره اش مشت میکوید دارد خفه اش میکند...."باید برایش مادری کنیم چرا که زمین مادر همه موجودات است و ما وظیفه داریم او را از این همه آلودگی نجات دهیم...
قرضی که من و شما بر روی دست کلانشهر کرمانشاه گذاشته ایم سنگین است خیلی سنگین.."
*گزارشگر: پریسا پانیاز