پخش زنده
امروز: -
معاون اول رئیس جمهور گفت: هیچ آرمانی مهم تر از استقرار عدالت نیست، چرا که توسعه بدون استقرار عدالت به پیشرفت واقعی منجر نخواهد شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای اسحاق جهانگیری پیش از ظهر امروز (دوشنبه) در آیین نکوداشت روز ملی بیمه سلامت، با اشاره به شرایط و تگناهای بودجهای کشور، افزود: با وجود همه مشکلات موضوع درمان و سلامت مردم از دغدغههای اصلی دولت است و به هیچ عنوان از اولویت کار کشور خارج نخواهد شد.
وی اظهار داشت: به مردم اطمینان میدهم که موضوع درمان و سلامت آنها همواره یکی از دغدغههای اصلی دولت است و دولت همه تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا استمرار طرح تحول سلامت به خوبی ادامه پیدا کند. معاون اول رئیس جمهور در ادامه با اشاره به آغاز اجرا و رونمایی از طرح پوشش اجباری بیمه همگانی سلامت، تصریح کرد: آغاز این طرح اتفاق مهمی است که همه دستگاههای اجرایی و به خصوص وزارت بهداشت باید آن را با جدیت پیگیری کند.
آقای جهانگیری افزود: این طرح جدید که با همکاری وزارت بهداشت، وزارت تعاون، بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی ایجاد شده باید با کمک رسانهها بویژه رسانه ملی به خوبی برای مردم اطلاع رسانی شود و همه دستگاههای ذیربط نیز باید برای اجرای این طرح به نحو مطلوب همراهی و مشارکت کنند.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین رسالتهای انبیاء، اولیاء، ائمه اطهار و نیز آرمانهای انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری که استقرار عدالت در جامعه است، خاطر نشان کرد: اگر به دنبال تحقق آرمانها هستیم باید بدانیم که هیچ آرمانی مهمتر از استقرار عدالت نیست، چرا که توسعه بدون استقرار عدالت به پیشرفت واقعی منجر نخواهد شد.
آقای جهانگیری افزود: توسعه فیزیکی و اقتصادی بدون توجه به عدالت نمیتواند به پیشرفت واقعی منتج شود و توسعه بدون توجه به عدالت توسعهای ناکام خواهد بود.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه معنای اصلی عدالت ایجاد فرصتهای برابر در زمینههای مختلف برای همه آحاد جامعه است، افزود: فرصت برابر در آموزش یعنی همه افراد در اقصی نقاط کشور حتی در مناطق مرزی از فرصت آموزش برابر برخوردار باشند و بتوانند در هر سطحی که میخواهند آموزش ببینند و احساس نکنند که شرایط آنها با دیگری متفاوت است.
وی ادامه داد: فرصت برابر در بحث سیاست نیز یعنی همه از حقوق یکسان برخوردار باشند و به گونهای نباشد که عدهای پشت درها مانده و عدهای دیگر به سادگی از تمام فیلترها عبور کنند. نباید عدهای با وجود شایستگیهای مختلف از دستیابی به مناصبهای سیاسی و مدیریتی دور مانده و عدهای دیگر بدون شایستگی همه مدارج را طی کنند.
آقای جهانگیری اضافه کرد: باید فرصتهای سیاسی به صورت برابر برای همه آحاد جامعه البته به صورت قانونمند و در چارچوب مقررات فراهم باشد.
معاون اول رئیس جمهور یکی از مولفههای فرصت برابر در حوزه اجتماعی را برخورداری همه آحاد جامعه از امکانات بهداشت و سلامت برشمرد و گفت: باید شرایطی ایجاد شود که مردم دغدغهای تحت عنوان سلامت نداشته باشند و مطمئن باشند که راهکارهایی برای روزهای سخت بیماری آنها پیش بینی شده است.
وی از استقرار نظام بیمهای به عنوان یک تجربه موفق جهانی در بخش سلامت یاد کرد و افزود: نظام بیمهای در شرایط سخت نظیر بیماری، سیل، زلزله، آتش سوزی و تصادف تجربهای موفق است که به کمک مردم و افراد تحت پوشش بیمه میآید.
آقای جهانگیری افزود: به دلیل اهمیتی که بخش سلامت دارد، رکن و مرکز اصلی نظام بیمهای در دنیا مربوط به بخش سلامت است و بیمه درمانی کانون اصلی رویکرد عدالت در جامعه است.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه جامعه نمیتواند ادعای عدالت داشته باشد، اما برای روزهای سخت مردم فکری نکند، اظهار داشت: بیمه سلامت در کشور با این نگاه شکل گرفت که هیچ فرد ایرانی در کشور نباشد که یک پوشش حداقلی مطمئن برای سلامت و درمان نداشته باشد.
وی با بیان اینکه دولت تدبیر و امید از نخستین روزهای آغاز فعالیت خود موضوع سلامت را به عنوان یکی از اصلیترین موضوعات در دستور کار خود قرار داد، تصریح کرد: دولت در سال ۹۲ در شرایطی کار خود را آغاز کرد که به تحریمهای شورای امنیت و آمریکا فقط مجوز فروش یک میلیون بشکه نفت را داشتیم و با وجود کمبود منابع، دولت طرح تحول نظام سلامت را در دستور کار خود قرار داد.
آقای جهانگیری با ذکر خاطرهای از حضور خود در یکی از بیمارستانهای استان کرمان برای بازدید و عیادت از بیماران در نوروز سال ۹۳ افزود: در مراجعه به بیمارستان با ازدحام جمعیت و گلایه همراهان بیماران مواجه شدند که هزینههای درمان و خرید تجهیزات پزشکی آنها را آزار میداد. اما پس از آن که در سال ۹۳ طرح تحول سلامت به اجرا درآمد، در بازدیدی که سال ۹۴ از همان بیمارستان داشتم حتی یک نفر از هزینههای درمان و تامین تجهیزات پزشکی گلایه نکرد.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: طرح تحول سلامت اقدام بسیار بزرگی بود که دولت تدبیر و امید در سختترین شرایط و با وجود کاهش قیمت نفت آن را اجرا کرد و پذیرش افزایش یک درصد به مالیات بر ارزش افزوده نیز برای تامین هزینههای طرح تحول سلامت انجام شد.
وی با قدردانی از زحمات وزیر سابق بهداشت دکتر قاضی زاده هاشمی برای اجرای طرح تحول سلامت، خاطر نشان کرد: یکی از موضوعات مورد بحث در طرح تحول سلامت اصلاح هزینهها بود که باید در این راستا اقداماتی انجام میشد تا بتوانیم هزینههای اجرای طرح را قابل تحمل کنیم.
آقای جهانگیری خاطر نشان کرد: خوشبختانه دکتر نمکی وزیر دلسوز و دانشمند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نسبت به تغییر و تحول نظام سلامت باور جدی دارد و همه مسئولین و مدیران بخش بیمه کشور نیز پای کار آمده اند تا طرح تحول سلامت به نحو مطلوب استمرار پیدا کند.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه هدف آمریکا این بود که تا یک سال پس از اعمال تحریمهای شدید اقتصاد ایران را با فروپاشی مواجه کند، گفت: خوشبختانه امروز اقتصاد کشور قابل مقایسه با سال گذشته نیست و جهت تورم روند کاهشی پیدا کرده، رشد اقتصادی به سمت مثبت حرکت میکند و اشتغال زایی در کشور نیز روند خوبی را در پیش دارد به نحوی که ۸۴۰ هزار فرصت شغلی جدید تا تابستان ایجاد شد که بیانگر پویایی و قدرت اقتصاد کشور است.
وی ادامه داد: اقتصاد کشور به سمت ثبات در حرکت است البته وضعیت معیشتی مردم وضعیت سختی است که حل این مسائل نیز از دغدغههای اصلی دولت است.
رئیس شورای اقتصاد تصریح کرد: امروز برای تامین کسری بودجه باید منابع جدیدی تعریف کنیم و در هزینههای دستگاههای دولتی نیز باید به شدت صرفه جویی شود چرا که کاهش درآمدهای نفتی تاثیر مستقیمی بر بودجه دولت دارد.
آقای جهانگیری با یادآوری اینکه سال ۹۳ نیز در طرح بیمه همگانی حدود ۱۰ میلیون نفر ثبت نام کردند، گفت: از این تعداد برخی افراد با بیمههای دیگر همپوشانی داشتند و عدهای نیز با وجود آن که تمکن مالی خوبی داشتند، اما به دلیل رایگان بودن طرح بیمه همگانی، در این طرح ثبت نام کرده بودند که خوشبختانه امروز این همپوشانیها حذف شده و طرح پوشش اجباری بیمه همگانی سلامت مختص طبقات ضعیف جامعه است.
وی یکی از موفقیتهای طرح تحول سلامت را ایجاد پرونده الکترونیک سلامت افراد توصیف کرد و افزود: در تحقق دولت الکترونیک این گام از مهمترین و اولین اقدامات بود که ادامه خواهد یافت.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ایران امروز به اعتبار پزشکان خود در بخش بهداشت و درمان در سطح منطقه سرآمد است و بسیاری از بیماران خارجی برای معالجه به ایران میآیند، گفت: جامعه پزشکی ایران از بزرگترین سرمایههای کشور است و اگر گاهی در مواردی اشکال و تخلفی صورت میگیرد نباید به خاطر اشتباه چند نفر به گونهای برخورد شود که جامعه پزشکی احساس کند احترام آنها خدشه دار شده است.
وی افزود: در نظر سنجیها اعلام شده است که پزشکان و فرهنگیان از بالاترین اعتماد در میان مردم برخوردار هستند و جزو گروههای مرجع مورد احترام مردم به شمار میروند. پزشکان کشور قانونمند هستند و با سیاستهای دولت در حوزه مالیات همراهی میکنند.
آقای جهانگیری همچنین با تقدیر از دست اندرکاران بخش دارو گفت: خوشبختانه ۹۷ درصد داروی مورد نیاز کشور در داخل تامین میشود و با وجود محدودیت ارزی، به مردم اطمینان داده ایم که در بدترین شرایط نیز خللی در تامین دارو اتفاق نخواهد افتاد.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به برخی انتقادها نسبت به تخصیص ارز برای واردات برخی کالاها و مواد اولیه، گفت: اتفاقاً تخصیص ارز برای واردات این گونه اقلام هنر مدیریت کشور و نگاه دوراندیشانه بوده است چرا که با اعلام آمریکا برای تحریم کشور، آینده نگری و تجربه مدیریتی حکم میکرد که دولت با تخصیص ارز مناسب مواد اولیه مورد نیاز برای بیش از یک سال کالاهای اساسی و برخی تولیدات مهم نظیر دارو را تامین کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با گرامیداشت سالروز ۱۳ آبان، گفت: ۱۳ آبان برای ملت بزرگ ایران روزی مهم و سرنوشت ساز و تاثیرگذار است که سه حادثه تاریخی در این روز رخ داد که یکی تبعید امام خمینی (ره) پس از سخنرانی درباره لایحه کاپیتولاسیون و دیگری کشتار دانش آموزان در اوج روزهای انقلاب اسلامی و مورد دیگر تسخیر لانه جاسوسی توسط دانشجویان بود که بر اساس اسناد بدست آمده هر سه به دستور آمریکائیها انجام شد.
آقای جهانگیری همچنین با اشاره به تشدید تحریمهای آمریکا در روز ۱۳ آبان سال ۹۷ گفت: بازگشت این تحریمها علیه ملت ایران که امروز یک سال از آن میگذرد نیز نشان میدهد که روز ۱۳ آبان برای آنها مهم بوده برای همین تحریمهای جدید خود را در این روز اعمال کردند.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی به دلیل وقایع مهم روز ۱۳ آبان این روز را روز ملی مبارزه با استکبار اعلام کرد، گفت: این روز یادآور استقلال طلبی ملت ایران است و نشان میدهد که ملت ایران در یک قرن گذشته به دنبال استقلال، آزادی، توسعه و پیشرفت بوده است.
در این مراسم با حضور معاون اول رئیس جمهور از خانواده دکتر نوربخش رئیس فقید سازمان تامین اجتماعی و نیز برگزیدگان حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و داروسازی قدردانی و از طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی رونمایی شد. همچنین لوح تقدیری از سوی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به معاون اول رئیس جمهور به دلیل حمایت از طرحهای مربوط به بیمه سلامت همگانی اهدا شد.
دکتر نمکی وزیر بهداشت نیز در این مراسم با بیان اینکه یکی از دورههای طلایی در بخش سلامت دوره دولت تدبیر و امید است گفت: توجهی که این دولت به بخش سلامت داشته بسیار گسترده بوده و با اقداماتی که در راستای تامین تجهیزات و مواد اولیه بخش سلامت انجام شده هیچ کارخانه دارویی تا تیر ماه سال آینده به خاطر کمبود مواد اولیه خط تولیدش از کار نخواهد افتاد و هیچ اتاق عملی به دلیل نبود تجهیزات متوقف نخواهد شد.
وی گزارشی از تلاش وزارتخانه متبوعش برای تولید دارو در کشور ارایه کرد و گفت: با تلاش شرکتهای دانش بنیان و بخشهای تحقیقاتی شرکتهای داروسازی تلاش خواهیم کرد نیاز کشور به واردات دارو را به حداقل رسانده و در مصرف ارز صرفه جویی کنیم.
در این مراسم مدیرعامل سازمان بیمه سلامت نیز گزارشی از اقدامات انجام شده برای اجرای طرح پوشش اجباری بیمه همگانی ارائه کرد و گفت: با ایجاد سازمان الکترونیکی بیمه، نسخه نویسی الکترونیکی در ۲۳۵ شهر کشور در حال اجرا است و تا پایان آبان زیرساخت نسخه الکترونیکی در همه داروخانههای کشور فراهم خواهد شد.
وزیر بهداشت
۸میلیون ایرانی "بیمه اجباری سلامت" میشوند
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اعلام آغاز طرح پوشش اجباری بیمه همگانی سلامت و همچنین وضعیت ذخیره دارویی و تجهیزات پزشکی کشور، در عین حال درباره چرایی اجباری شدن پوشش بیمه سلامت توضیح داد.
آقای دکتر سعید نمکی در مراسم روز ملی بیمه سلامت همزمان با آغاز طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی با پاسداشت روز دانش آموز و گرامیداشت روح شهدا گفت: بنده از زمانی که در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم پیگیر تدوین و تصویب این آیین نامه بودم. بنده اصولا اهل گلهگذاری نیستم و سعی میکنم کار خود را با قحطی منابع نیزبه پیش ببرم. همواره یکی از اشخاصی که در این دولت به کمک من میشتابد دکتر جهانگیری است که از ایشان نیز تشکر میکنم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در سالهای بعد از انقلاب نظام سلامت دستاوردهای قابل توجهی داشته است که اگر بخواهیم این دستاوردها را با سایر بخشها مقایسه کنیم، به شدت چشمگیرتر خواهد بود. توسعه زیرساخت مراقبت بهداشتی اولیه که امروز به عنوان زیرساخت اصلی نظام سلامت و ارتقا به پوشش همگانی سلامت از آن یاد میشود، به گفته کارشناسان بهداشتی و وزرای بهداشت مناطق مختلف بویژه در نشست اخیر وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی، یکی از دستاوردهای عظیم نظام سلامت است. کاهش مرگ و میر مادران و کودکان، افزایش امید به زندگی، کاهش هزینههای نظام سلامت و ... از دیگر مواردی است که میتوانیم به آن اشاره کنیم.
آقای نمکی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از دورههای طلایی نظام سلامت بعد از انقلاب در زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی محقق شده است، گفت: البته این سخن را من به عنوان وزیر کابینه ایشان نمیگویم؛ بلکه این حرف را به عنوان یک سرباز کهنهکار نظام سلامت به شما بیان میکنم. به عنوان مثال در این دوره بود که افزایش سه درصدی از جی دی پی برای سهم نظام سلامت اتفاق افتاد و یا طرح تحول سلامت و توسعه زیرساختهای آن در نقاط کمتر برخوردار، کاهش پرداخت از جیب بیمار، ماندگاری پزشک در مناطق محروم و ... از دستاوردهایی بود که در دولت ایشان و با همکاری دوستان من در وزارت بهداشت محقق شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: طرح پوشش همگانی اجباری بیمه سلامت با استفاده از ظرفیت قانونی بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه ششم توسعه محقق میشود. در بررسیهایی که از اجرای بیمه به شکل اختیاری در ۲۵ کشور دیگر داشتیم، متوجه شدیم که اگر قرار باشد تنها به شکل اختیاری بیمه را پیش ببریم، چندان موفق نخواهیم بود. ولی کشورهایی که به دنبال پوشش اجباری بیمه با حمایت دولت در گرفتن سرانه حق بیمه از افراد برخوردار هستند، ساختار موفقی خواهند داشت. در دنیا گفته میشود بیمههای موفق باید از افراد دارا گرفته و به افراد ندار بدهند یا با هزینه در زمان سلامتی به فکر هزینههای دوره بیماری باشیم. ما هم با همین برنامه پیش میرویم تا بتوانیم حدود ۸ میلیون نفر را که فاقد هر گونه پوشش بیمهای هستند، بیمه کنیم.
آقای نمکی ادامه داد: ما باید برنامههای خود را به شکلی پیش ببریم که زیر آوار هزینههای کمرشکن در حوزه نظام سلامت نمانیم. بنده اگر بخواهم به عنوان وزیر به یکی از چالشهای موجود در طرح تحول سلامت اشاره کنم باید بگویم نپرداختن به بحث اقتصاد سلامت در این پروژه علیرغم تمام دستاوردهایی که داشت یکی از آسیبهای پیش رو بود که برای رفع این مانع و دستیابی به تهیه و استقرار کامل پرونده الکترونیک سلامت بدون ریلگذاری مشخص نمیتوانستیم اقدامات مقتضی را انجام دهیم. به همین دلیل اولین گام من برای استقرار پرونده الکترونیک سلامت، ریلگذاری در این زمینه بود.
وی با اشاره به اینکه این هدف از تکالیف مندرج در بندهای قانون برنامه پنجم و ششم توسعه است، گفت: علیرغم آنکه عدهای وعدههای سه تا چهار ساله برای این ریلگذاری به ما میدادند، بنده توانستم با همکاری دوستانم طی یک پروژه جهادی این ریلگذاری را ظرف مدت سه الی چهار ماه انجام دهم. این ریلگذاری در نظام سلامت به ما کمک کرد بتوانیم گایدلاینها را اجرا کرده، تبادل اطلاعات کنیم و به شکل منطقی هزینههایمان را نیز کنترل کنیم. بنده به جرات میتوانم بگویم با این زیرساختها در حوزه پرونده الکترونیک سلامت ما بانک اطلاعاتی بسیار قوی داریم و میتوانیم از گزند هزینههای اضافی به نظام سلامت در امان باشیم.
آقای نمکی در ادامه به بررسی وزن پدیدهها و خدمات در هزینههای نظام سلامت اشاره کرد و افزود: ما ۶۰۰ خدمت پرهزینه را شناسایی کردیم و برای آنها دستورالعملهایی در سه جلد نوشتیم که ابلاغ شد. همچنین در نظر داریم ۶۰۰ خدمت دیگر را نیز شناسایی کرده و اقدامات مقتضی برای آن را انجام دهیم.
وی افزود: یکی از موارد هزینهخیز در حوزه نظام سلامت، دارو است که ۱.۲ از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. این درحالیست که در کشورهای پیشرفته این سهم ۶دهم از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. اولین گام من برای کنترل هزینهها در زمینه دارو، پیشروی به سمت رونق تولید داخل و ممنوعیت واردات داروهایی بود که تولید داخلی آن را در کشور داشتیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: در زمینه هزینههای کمرشکن واردات دارو باید اشاره کنم که در سال گذشته حدود سه درصد از داروهای وارداتی ۳۰ درصد از منابع بازار دارو را میبلعیدند و یا به عبارتی باید گفت: در حالی ۹۷ درصد از داروهای داخلی هزینه ۶۰۰ میلیون دلاری برای ما داشتند که این هزینه در خصوص آن سه درصد وارداتی، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بود.
آقای نمکی ادامه داد: با پیشروی به سوی استفاده از تولید داخل میتوانیم جلوی هزینههای اضافی را بگیریم که این تنها یک شعار برای استفاده از تولید داخلی نیست، بلکه یک رویکرد اقتصادی است. امروزه ما ماهانه یک یا دو خط تولید داروی جدید راهاندازی میکنیم که این امر با تکیه بر شرکتهای دانش بنیان محقق میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همچنین با گرامیداشت یاد مرحوم دکتر نوربخش مدیرعامل اسبق سازمان تامین اجتماعی، گفت: زمانی که بنده به وزارتخانه آمدم قرارگاهی در حوزه دارو و تجهیزات تشکیل دادم تا اضطراب به مردم منتقل نشود. شاید در آن زمان تا یک یا دو ماه آینده میتوانستیم دارو و تجهیزات را تامین کنیم، اما در حال حاضر هیچ کارخانه داروسازی نیست که تا تیر ماه سال آینده حتی یک ساعت خط تولیدش متوقف شود و هیچ اتاق عملی نداریم که به دلیل کمبود تجهیزات لحظهای کارش را متوقف کند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: طرح بیمه اجباری و رایگان سلامت از امروز به صورت سراسری اجرا میشود.
آقای دکتر سعید نمکی با اشاره به اینکه اجرای طرح پوشش اجباری بیمه سلامت ساختاری ماندگار در بخش ارائه خدمات درمانی به بیماران خواهد بود افزود: با اجرای این طرح ۸ تا ۹ میلیون نفر از افراد که خارج از پوشش دایره بیمه بوده اند تحت پوشش قرار میگیرند و از طرف دیگر با بهره گیری از سیستم الکترونیک و دستیابی به اطلاعات دقیق افراد جامعه از این پس دیگر وزارتخانه و دولت زیر آوار هزینههای سنگین و بی مورد درمانی قرار نخواهد گرفت.
وی مهمترین کاستی نظام سلامت و بیمه سلامت را نپرداختن به اقتصاد سلامت در این طرح دانست و گفت: نخستین گام در اجرای طرح بیمه اجباری سلامت ایجاد و استقرار پرونده الکترونیک است که اکنون این سیستم با تلاش همکاران مدت ۴ ماه است که مستقر شده و به ما این فرصت را داده است که طرح نسخه نویسی الکترونیک را اجرا کنیم.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: با استفاده از سیستم الکترونیک طرح پزشک خانواده، نسخه پیچی الکترونیک اجرایی خواهد شد و علاوه بر این هزینههای رفت و آمد بیماران و خدمات پزشکی نیز مدیریت و کنترل میشود.
آقای دکتر نمکی تأکید کرد: با استفاده از اطلاعات موجود در سیستم الکترونیک، دیگر بیمار هر وقت بخواهد نمیتواند «ام آر آی» یا سونوگرافی کند و یا خدمات دیگری دریافت کند. با استفاده از اطلاعات موجود در این سیستم تمام هزینهها ساختارمند خواهد شد.
وی گفت: فهرست ۶۰۰ خدمت پرهزینه درمانی و پزشکی را ابلاغ کرده ایم و هم ا کنون ۶۰۰ مورد دیگر نیز در دست بررسی است و در آینده نزدیک ابلاغ خواهد شد.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی کاهش سهم جی بی تی را در بخش دارو یک و ۲ دهم درصد اعلام کرد و گفت: این عدد در دیگر کشورها ۶ تا ۷ دهم درصد است.
آقای دکتر نمکی افزود: پارسال در بخش داروی تولید داخل ۶۰۰ میلیون دلار و در بخش داروی وارداتی یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار هزینه شد، بنابراین تأکید وزارتخانه بر حرکت به سمت تولید داخل است.
سعید نمکی درباره طرح بیمه اجباری سلامت گفت: در مصوبه جدید دولت، صد در صد حق بیمه افرادی که تا ۴۰ درصد حداقل حقوق وزارت کار درآمد دارند توسط دولت پرداخت میشود. همچنین ۵۰ درصد حق بیمه افرادی که از ۴۰ درصد تا کمتر از صد در صد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت میکنند توسط دولت پرداخت خواهد شد و افرادی که صد در صد حداقل حقوق و دستمزد را دریافت میکنند باید حق بیمه را خودشان پرداخت کنند.
به گفته سعید نمکی، تلاش وزارت بهداشت این است که با این روش، طرح بیمه اجباری سلامت را عملیاتی کنیم. بین ۷ تا ۱۰ میلیون نفر که تحت پوشش بیمه نیستند با این اقدام از پوشش بیمهای برخوردار میشوند.
وی درباره همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای انجام ارزیابی وسع نیز گفت: این اقدام با همکاری سازمان بیمه سلامت، وزارت بهداشت و وزارت رفاه در حال پیشرفت است.
در این مراسم از پوشش ملی اجباری بیمه سلامت با حضورمعاون اول رییس جمهور، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت و ... رونمایی شد.
هم زمان با بزرگداشت روز ملی «بیمه سلامت»
آغاز طرح بیمه اجباری و رایگان سلامت ایرانیان
طرح «بیمه اجباری و رایگان سلامت ایرانیان» با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر بهداشت آغاز شد.
اجرای ”طرح بیمه اجباری سلامت“ در مراسم روز ملی بیمه سلامت امروز با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، سعید نمکی وزیر بهداشت و جمعی از مسئولان وزارت بهداشت و بیمه سلامت در مرکز همایشهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی به طور رسمی آغاز شد.
طاهر موهبتی مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: پوشش بیمه اجباری سلامت برای آحاد مردم از هفته بیمه سلامت آغاز میشود. افرادی که تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند میتوانند با مراجعه به سایت سازمان بیمه سلامت یا دفاتر پیشخوان تحت پوشش بیمه قرار گیرند.
بر اساس آمارها حدود ۱۰ درصد افراد در کل کشور تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند و امیدواریم این افراد در بازه زمانی ۶ ماهه پس از اعلام سازمان بیمه سلامت، برای بیمه شدن مراجعه کنند تا از تسهیلات آیین نامه برخوردار شوند. البته اگر افراد شرایط قانونی را در هر بازه زمانی پیدا کنند، سه ماه فرصت دارند که برای پوشش بیمهای مراجعه کرده و از یارانه بیمه سلامت همگانی برخوردار شوند.
با اجرای این طرح خانوادههایی که درآمدی ندارند و بیکاران به صورت رایگان بیمه میشوند. مراسم بزرگداشت روز ملی بیمه سلامت با حضور مسئولان بهداشت و درمان کشور صبح امروز در محل مرکز همایشهای بین المللی صدا و سیما برگزار شد.
بگفته مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، با اجرای برنامه، افراد متقاضی بیمه رایگان سلامت که دهک اول تا سوم هستند و درآمدشان کمتر از ۴۰ درصد حداقل حقوق است، تحت پوشش خدمات رایگان بیمه سلامت قرار میگیرند. طاهر موهبتی افزود: بر این اساس افرادی که درآمدشان بین ۴۰ درصد تا ۱۰۰درصد حداقل حقوق باشد از ۵۰ درصد تخفیف حق بیمه برخوردار میشوند و افرادی که حداقل حقوق وزارت کار یا بیشتررا دارند، باید حق بیمه کامل را بپردازند.
وی ادامه داد: افراد برای اجرای بیمه رایگان سلامت میتوانند به سایت سازمان بیمه سلامت یا پیشخوان دولت مراجعه کنند و وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با بررسی اموال، دارایی و درآمد آنان، دهک متقاضی را به سازمان بیمه اعلام میکند و مشخص میشود که فرد آیا مشمول یارانه دولت و بیمه رایگان قرار میگیرد یا باید حق بیمه را پرداخت کند. مدیر عامل بیمه سلامت اضافه کرد: این سازمان هیچ وظیفهای در بررسی اطلاعات بانکی و اموال افراد ندارد و آزمون وسع و بررسی اموال و دارایی افراد توسط وزارت تعاون، کار و رفاه احتماعی انجام میشود و نتیجه آن به سازمان بیمه سلامت اعلام میشود.
آقای موهبتی در ادامه گفت: هم اکنون ۸۵ درصد از بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت که حدود ۳۴ میلیون نفر هستند تحت پوشش رایگان بیمه سلامت هستند و با برنامه بیمه اجباری سلامت عدهای از این افراد باید برای بیمه سلامت پول بپردازند. بنا بر این گزارش، هنوز برآوردی از میزان افرادی که از بیمه رایگان به بیمه مبتنی بر پرداخت پول تبدیل وضعیت میشوند و میزان منابعی که در سازمان بیمه سلامت ذخیره میشود نیست و پس از اجرای این برنامه در ماههای آینده این آمار قابل اعلام خواهد بود.
بر اساس آیین نامه طرح بیمه اجباری سلامت که از ۱۳ آبان اجرا میشود وزارت رفاه با اجازه خود افراد که در سامانه ثیت نام بیمه اعلام میشود، اموال و دارایی افراد را از طریق بانک مرکزی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، نیروی انتظامی و سازمان ثبت احوال استعلام میکند و دهک افراد مشخص شده و به سازمان بیمه سلامت اعلام میشود.
بگفته مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، با اجرای طرح جدید بیمه اجباری سلامت به جز موارد اورژانسی هیچ فردی روی تخت بیمارستان بیمه نمیشود و از زمان ثبت نام و درخواست بیمه سلامت یک دوره ۱۰ روزه انتظار در نظر گرفته میشود و بعد از آن افراد تحت پوشش بیمه سلامت قرار میگیرند. موهبتی اضافه کرد: دفترچه بیمه سلامت در بیمارستانهای دولتی و بر اساس تعرفههای دولتی هزینههای بیماران را پوشش میدهد و پوشش در بخش خصوصی یا داروهای برند مشمول این بیمه نیست و بنده اینکه دفترچه بیمه سلامت اعتبار ندارد را رد میکنم.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت اضافه کرد: هم اکنون دو هزار و ۴۵۰ قلم دارو، ۴۸۰۰ خدمت پزشکی و ۴۸ هزار لوازم پزشکی با تعرفه دولتی تحت پوشش بیمه سلامت قرار میگیرند. وی افزود: پوشش بیمه سلامت به ویژه در مورد بیماران صعب العلاج و مزمن میتواند خط فقر را تغییر دهد و از فقیر شدن عده زیادی از مردم و افزایش هزینههای فقرزا و تحمل ناپذیر سلامت بکاهد.
موهبتی اضافه کرد: ممکن است با اجرای طرح بیمه اجباری سلامت با توجه به اینکه بیشتر خدمات بخش دولتی پوشش داده میشود لیست انتظار در بیمارستانها ایجاد شود، اما در ۳۵ کشور دنیا از جمله کشورهای پیشرفتهای مانند نروژ، فنلاند، دانمارک و انگلیس نیز لیست انتظار ۱۰۰ روزه و بیشتر برای دریافت خدمات غیر اورژانسی در بیمارستانها وجود دارد.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: در تمام دنیا حمایت بیمه براساس تعرفههای مصوب انجام میشود در ایران نیز به طورمثال ۷۰ درصد هزینههای سرپایی و داروهای ایرانی و غیر برند که در فهرست فارماکوپه باشند را بیمه پایه پرداخت میکند، اما داروهای برند و خارج از فارماکوپه و نسخههایی که بیش از ۳۰ قلم داروی تجویزی دارند تحت پوشش بیمه نیست.
موهبتی افزود: با اجرای طرح بیمه اجباری ممکن است برخی افراد تحت پوشش بیمه رایگان، به اشتباه حذف شوند یا دهک افراد اشتباه اعلام شود. برای این افراد امکان اعتراض وجود دارد و میتوانند با مراجعه به سامانه سازمان بیمه سلامت یا دفاتر پیشخوان دولت یا شماره ۱۶۶۶، اعتراض خود را مطرح کنند. مدیر عامل سازمان بیمه سلامت اضافه کرد: استدعای ما از مردم این است که اگر توان مالی دارند حق بیمه سلامت را پرداخت کنند تا با پرداخت افراد غنی بتوانیم به سلامت افراد نیازمند کمک کنیم.
موهبتی گفت: پوشش بیمه اجباری سلامت و کاهش بیمه شدگان رایگان ربطی به پرداخت یارانه به افراد و خانوادهها ندارد و مسیر مستقلی را طی میکند و خواهش ما از مردم این است که از ۱۳ آبان برای استفاده از مزایای این طرح عجله نکنند، زیرا تا ۶ ماه آینده فرصت هست. وی گفت: البته سازمان برنامه و بودجه برای اجرای این طرح در ۶ ماه دوم امسال اعتباری را در اختیار سازمان بیمه سلامت قرار نداده است و امیدواریم با اجرای این طرح بتوانیم بودجه بیشتری برای پوشش خدمات سلامت ایرانیان در سال آینده بگیریم.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت گفت: با اجرای این طرح خانوادههایی که درآمدی ندارند و بیکاران همچنان به صورت رایگان و بدون پرداخت حق بیمه، بهطور رایگان بیمه میشوند. وی اضافه کرد: روزانه ۵۰ هزار نفر برای تمدید دفترچه بیمه سلامت مراجعه میکنند و سالانه ۲۰ میلیون دفترچه بیمه صادر میشود که با اجرای طرح پرونده الکترونیک سلامت ایرانیان و نسخه الکترونیک که تا پایان امسال اجرا میشود این هزینهها کاهش مییابد. مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: از روز ۱۳ آبان کسانی که بیمه پایه ندارند برای ثبت نام میتوانند از طریق سایت سازمان بیمه سلامت اقدام کنند.
آقای طاهر موهبتی در نشست با اصحاب رسانه افزود: برغم محدودیت منابع و مشکلاتی که دشمنان در حوزه سلامت و بویژه دارو ایجاد کرده اند، ما طرح پوشش بیمه پایه را برای همه مردم از روز ۱۳ آبان آغاز خواهیم کرد.
وی گفت: مردم میتوانند با ورود به سایت بیمه سلامت ثبت نام کنند و سپس اطلاعات از این سایت، به پایگاه رفاه ایرانیان منتقل میشود و آنها دهک خانوار را تعیین میکنند تا مشخص شود نیازی به پرداخت حق بیمه هست یا باید حق بیمه را دولت پرداخت کند.
موهبتی افزود: پوشش بیمه همگانی از مردم در برابر هزینههای درمانی صیانت خواهد کرد، کسانی که فاقد هر نوع پوشش بیمهای هستند ۶ ماه فرصت دارند تا در این طرح، خود را بیمه و از یارانه دولت در این خصوص استفاده کنند. مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران افزود: برای اینکه مردم به موقع اقدام کنند ما دوره ۱۰ روزه را برای استفاده از دفترچه تعیین کردیم یعنی دیگر نمیتوان در هر لحظه که ثبت نام انجام شد، از خدمات بیمه بهره برد و این افراد ۱۰ روز بعد از ثبت نام میتوانند از پوشش بیمهای استفاده کنند، اینکار به این منظور انجام میشود که مردم منتظر بیماری نشوند و بعد خود را بیمه کنند، بلکه قبل از بیمار شدن بیمه داشته باشند. وی گفت: ۲ هزار و ۴۰۰ قلم دارو تحت پوشش بیمه سلامت ایران قرار دارد و کسانی که فاقد بیمه هستند تفاوت هزینهها را بهتر درک میکنند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: با تلاشهای صورت گرفته همپوشانی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از افراد بیمه شده رفع شده است.
طاهر موهبتی در مراسم آغاز طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی که در سالن همایشهای صدا و سیما در حال برگزاری است ضمن گرامیداشت روز یوماله ۱۳ آبان و روز بیمه سلامت اظهار داشت: سال گذشته در چنین روزهایی به بهانه نکوداشت روز بیمه سلامت از عدم توزیع منابع و مصارف سخن گفتیم. از اینکه مصارف ما از منابع ما ۱۲۰ درصد پیشی گرفته بود از زیانانباشته ۴۴۰۰ میلیارد تومانی در سال ۹۵ که اگر جبران نمیشد طبق قانون تجارت ما باید منحل میشدیم و بدهی ما در سال ۹۵ به ۱۲ هزار میلیارد تومان میرسید.
وی ادامه داد: مطالعات اقتصادی و آیندهپژوهی که از سال گذشته آغاز شد قرار شد که به سمت کاهش هزینهةا حرکت کنیم و اگر این اتفاق نمیافتاد بدهی امروز ما به ۲۰ هزار میلیارد تومان میرسید.
موهبتی ادامه داد: هدفمند کردن بیمه رایگان به سمت و سوی افراد نیازمند از جمله اقدامات مثبت ما بوده است. روزی که صندوق بیمه رایگان راهاندازی شد ه مه اقشار اعم از فقیر و غنی به این سمت و سو حرکت کردند و از بیمه رایگان برخوردار شدند، اما ما طی سالهای گذشته تضادهای کاهش هزینهها تلاش کردیم بیمه را فقط به افراد نیازمند اختصاص دهیم که همین موضوع باعث شد ۴۴ درصد بار مراجعه و ۲۲ درصد هزینههای ما کاهش پیدا کند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت اظهار داشت: در روزهای اولیه انتظار داشتیم که اقشار پر درآمد به سمت بیمههای دولتی مانند تامین اجتماعی بروند یا اینکه حق بیمه بپردازند، اما فقط نیم درصد افراد این اقدام را انجام دادند.
وی با بیان اینکه رفع همپوشانی بیمهای از دیگر اقدامات مثبت ما بوده است توضیح داد: جلوگیری از همپوشانی جدید در دفاتر پیشخوان در دستور کار قرار گرفته و همپوشانیهای بیمهآی کنترل میشود به طوری که ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از همپوشانیهای ما با سازمان تامین اجتماعی حذف شده است.
موهبتی با اشاره به اجرای راهنماهای بالینی توضیح داد: تاکنون ۴۳۰ مورد راهنمای بالینی اجرا شده است که همین موضوع نقش بسزایی در کاهش هزینههای ما دارد به طور مثال زمانی مید یدیم که افراد هر زمانی که مایل هستند امآرای و سیتیاسکن انجام میدهند، اما اکنون پس از انجام یک امآرآی از یک قسمت بدن باید ۱۸۰ روز بگذرد تا بتوانند امآرآی جدید انجام دهند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: طبق آمارها زمانی سونوگرافی رتبه اول را در این حوزه به خود اختصاص داده بود که اکنون به رتبه ششم منتقل شده است.
وی تصریح کرد: پرونده الکترونیک سلامت با همت وزارت بهداشت به بهرهبرداری رسید و توانستیم در این حوزه اقدامات موثری برداریم و در حال حاضر نسخهنویسی الکترونیک از ۲۳۵ شهر در حال اجرا است که این موضوع از سال گذشته به صورت آزمایشی اجرایی شد.
موهبتی افزود: تا پایان آبان ماه زیرساخت نسخه الکترونیک در تمام داروخانهها اجرایی میشود. در این اقدام قواعد بیمهگری کنترل خواهد شد و همچنین رسیدگی الکترونیکی به اسناد بیمهای در ۴۴۰ بیمارستان در تمام استانهای کشور اجرا میشود.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ادامه داد: استقرار سامانه تایید خدمت و کنترل هزینه دارو از دیگر افتخارات ما است و این اتفاق در حالی رخ داده که هیچ خدمتی کاهش پیدا نکرده است و همواره خط قرمز ما حمایت از گروههای آسیبپذیر و بیماران واقعی بوده است.
وی تصریح کرد: با تدبیر وزارت بهداشت توانستیم به این اقدامات مهم دست پیدا کنیم و همین موضوع باعث شده که هزینههای ما به نسبت سال گذشته کاهش چشمگیری داشته باشد.
موهبتی با بیان اینکه شاهد کاهش هشت درصدی هزینههای بیمه سلامت نسبت به سال گذشته بودهایم گفت: افزایش ۴۴ درصدی زیان انباشته به صورت سالانه به ۵۰ درصد کاهش یافته است و این موضوع در حالی اتفاق افتاده که در حال حاضر نیز ما با کمبود ۴۸۰۰ میلیارد تومانی بودجه مواجه هستیم، اما با تدابیری که به کار خواهیم گرفت میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم.
وی با اشاره به بهرهبرداری از پوشش اجباری بیمه سلامت توضیح داد: ما در شرایطی هستیم که وضعیت اقتصادی کشور مناسب نیست، اما توجه به سلامت مردم اجتنابناپذیر است و اقدامات صورت گرفته خصوصا اجرای طرح تحول سلامت در ۲۴ سال گذشته بیسابقه بوده است.
موهبتی با بیان اینکه بیمهها روزی فقط نقش حمایتی داشتند اظهار داشت: با اجرای این مصوبه اتفاق بزرگی خواهد ا فتاد و تمام افراد فاقد بیمه تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
مدیرعامل سازمان بیمه سلامت در پایان گفت: روزی که بیمه سلامت میخواست به وزارت بهداشت انتقال پیدا کند همه از تعارض منافع سخن میگفتند، اما اکنون میبینیم که با ما نیز مانند بیمه تامین اجتماعی برخورد میشود و حمایتهای لازم از سوی دولت صورت میگیرد.