در نشست سه جانبه ایران، عراق و سوریه
آمادگی ایران برای احداث خط ریلی شلمچه - بصره
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل از آمادگی ایران برای شروع عملیات احداث خط ریلی شلمچه - بصره در خاک عراق خبر داد
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، خیرالله خادمی در نشست سه جانبه همکاریهای حمل و نقل ایران، عراق و سوریه با اشاره به اینکه احداث راه آهن شلمچه- بصره به شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور واگذار شده است گفت: بعد از سفر رئیس جمهوری ایران به کشور عراق اقدامات خوبی برای شروع عملیات اجرایی اتصال ریلی ایران به عراق از طریق شلمچه به بصره آغاز شد که تصویب تفاهم نامه بین دو کشور در این زمینه در هیئت دولت یکی از اقدامات مثبت در این زمینه است.
وی تصریح کرد: در تفاهم نامهای که بین دو کشور به امضا رسیده است مسئولیتهای ایران و عراق به صورت جداگانه در خصوص احداث ۳۲ کیلومتر خط ریلی برای اتصال خطوط ریلی دو کشور به یکدیگر مشخص شده که در همین راستا شرکت ساخت و توسعه زیر بناهای حمل ونقل سرمایه گذار و پیمانکار پروژه مذکور را انتخاب کرده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه مراحل نهایی عقد قرارداد برای شروع عملیات اجرایی ساخت اینمسیر ریلی بین شرکت ساخت و بنیاد مستضعفان در حال انجام است اظهار داشت: اگر کشور عراق زمین مورد نیاز را در اختیار ما قرار دهد ایران امادگی لازم برای تجهیز کارگاه و شروع عملیات اجرایی را دارد.
وی همچنین از طراحی اولیه برای پل ریلی بزرگ اروند رود خبر داد و گفت: ایران امادگی دارد با توجه به طراحی این پل تا ۳ ماه اینده عملیات اجرایی ان را اغاز کند.
تاکید ایران بر تسریع در اتصال ریلی به عراق و سوریه
مدیر عامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران گفت: در نشست سه جانبه همکاریهای حمل و نقل بین ایران، عراق و سوریه، توسعه حمل و نقل ریلی، افزایش ترانزیت، توسعه صادرات و واردات و نحوه اتصال راه آهن شلمچه به بصره مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
سعید رسولی در اين نشست افزود: در این نشست یک سند جامع ۳جانبه در حوزه حمل و نقل ریلی بین سه کشور ارائه شده است که اهم محورهای این سند در حوزه توسعه حمل و نقل ریلی بین این سه کشور خواهد بود تا بتوانیم با اتصال راه آهن شلمچه به بصره حلقه مفقوده اتصال خطوط ریلی بین سه کشور توسط ا یران، عراق و سوریه کامل شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: بسیار خوشحال هستیم امروز شاهد برگزاری این نشست سه جانبه در تهران هستیم تا با بررسی مسائل حمل و نقل موجود بین این سه کشور بتوانیم در توسعه شقوق مختلف حمل و نقل به توافق جامع دست پیدا کنیم.
رسولی تاکید کرد: بدون شک، راه آهن نماد و کلید واژه توسعه هر کشوری است و ایمنی و آسایش، نشان و برند راهآهن است به همین دلیل توسعه حمل و نقل ریلی همواره مورد توجه دولتها قرار میگیرد.
مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: ایران، سوریه و عراق سه کشور همسایه مهم منطقه هستند و تاکنون همکاریهای خوبی را بین این سه کشور شاهد بوده ایم و امیدواریم در این نشست سه جانبه همکاریهای حمل و نقل بتوانیم توافقنامههای خود را در این زمینه عملیاتی کنیم.
رسولی با بیان اینکه هر ۳ کشور اراده جدی برای توسعه همکاریهای حمل ونقلی دارند اظهار داشت: اتصال ریلی و برقراری کریدورهای ترانزیتی بین ۳ کشور خواسته مقامات عالی رتبه و ملتهای ایران، سوریه و عراق است و این مسئولیت ما را در این زمینه به عنوان متولیان حمل ونقل ریلی بسیار سنگین کرده است.
رسولی افزود: مقام معظم رهبری بر توسعه حمل و نقل ریلی تاکید زیادی دارند و به همین منظور راه آهن جمهوری اسلامی ایران توسعه کریدورهای ترانزیتی با کشورهای همسایه را در دستور کار خود قرار داده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود سه کشور در حوزه مسافری به علت وجود عتبات متبرکه در این کشورها میتوانند همکاریهای خود را بیش از پیش توسعه دهند و همکاریهای ترانزیتی نیز در این زمینه میتواند در توسعه همکاریهای ریلی در حوزه بار بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
رسولی تاکید کرد: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون، جمهوری اسلامی ایران تحت تحریمهای ظالمانه استعمارگران به ویژه آمریکاییها قرار دارند، اما با وجود تحریمهای شدید ما مقابله با تحریمها را به خوبی پشت سر گذاشته ایم و در این زمینه به پیشرفتهای خوبی دست پیدا کرده ایم و به حول و قوه الهی شاهد شکست دشمنان در زمینه تحریمهای ظالمانه خواهیم بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: دومین نمایشگاه بین المللی صنعت حمل و نقل ریلی ایران ماه گذشته برگزار شد و ما شاهد پیشرفتهای خوبی در حوزه تولید تجهیزات و صنایع وابسته بودیم و این نوید را میدهیم که در این زمینه ایران میتواند صدور خدمات فنی و مهندسی در این حوزه به دو کشور عراق و سوریه اغاز کند.
رسولی اضافه کرد: توسعه مهارتها، انتقال دانش فنی و حضور در سمینارهای بین المللی در حوزه حمل و نقل ریلی میتواند در توسعه همکاریهای حمل و نقل بین سه کشور مورد توجه جدی قرار گیرد و در صورت نیاز دو کشور عراق و سوریه ایران میتواند صدور خدمات فنی و مهندسی را به این دو کشور دوست و همسایه در دستور کار خود قرار دهد.
رسولی گفت: در نشست سه جانبه همکاریهای حمل و نقل بین ایران، عراق و سوریه برخی از مسائل میتواند به صورت دو جانبه بین ایران و عراق و یا ایران و سوریه مورد بررسی قرار گیرد.
رسولی تصریح کرد: هدف بزرگ ما در این نشست اتصال راه آهن بین شلمچه و بصره است و این نشان میدهد ما در آستانه یک تصمیم مهم و بزرگی در این زمینه هستیم و این پروژه بزرگ مرزی است که قرار است توسط بنیاد مستضعفان این پروژه تکمیل شود و راه آهن به عنوان بهره بردار با سابقه بیش از ۹۰ سال اجرای این پروژه را تضمین میکند تا با همکاری شرکت ساخت و راه اهن این پروژه بزرگ با سرعت بیشتری عملیاتی و اجرایی شود.
رسولی افزود: ما آمادگی داریم هرگونه اطلاعات مورد نیاز را در این زمینه و بنیاد مستضعفان در اختیار طرف عراقی قرار دهیم و خوزستان به عنوان مرکز تولید فولاد و مرکز کشاورزی ایران با اتصال خط آهن به بنادر جنوبی ایران زمینه اتصال بندر امام به بندر لاذقیه فراهم میشود.
رسولی گفت: شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل در ۲ سال گذشته ۴ استان کشور را به خطوط ریلی ایران متصل کرده است و بنیاد مستضعفان نیز تاکنون پروژههای بزرگ عمرانی را در کشور انجام داده است.
ایران با وجود تحریم به موفقیتهای بزرگی رسید
مدیرعامل راهآهن عراق با بیان اینکه تحریمها علیه ایران موجب شد تا ایران به موفقیتهای بزرگی دست یابد، گفت: طرحهای متعددی در عراق داریم که میتوانیم آنها را به ایرانیها واگذار کنیم.
طالب جواد کاظم در اين نشست با بیان اینکه تحریمها علیه ایران باعث شد تا ایران به موفقیتهای بزرگی دست یابد، افزود: در خصوص توافقنامه وزیر حمل و نقل عراق با وزیر راه و شهرسازی ایران برای ساخت خط آهن شلمچه- بصره، باید تاکید کنم که راه آهن عراق امکانات بالایی را در اختیار دارد و ما میخواهیم این کار سرعت بگیرد و راه آهن ایران به عراق متصل شود تا بتوانیم این خط را به راه آهن سوریه هم متصل کنیم.
وی با بیان اینکه ستون فقرات یادداشت تفاهم همکاریهای ایران و عراق، توسعه خط آهن است، افزود: چیزی که بین ماست یک یادداشت تفاهم است که اگر بخواهیم توافقنامهای امضا کنیم باید هیئت وزیران عراق آن را تصویب کند که زمان زیادی را طلب میکند.
وی اضافه کرد: در پایان جلسه میخواهیم به جای توافقنامه، صورت جلسه را امضا کنیم تا این کار سرعت بگیرد. الان کمیتهها را تشکیل دهیم تا در پروسه کاری به تفاهم برسیم و بتوانیم موافقت هیئت وزیران عراق را دریافت کنیم.
مدیرعامل راهآهن عراق همچنین در واکنش به سخنان مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در خصوص تعیین سرمایهگذار و پیمانکار ساخت خط آهن شلمچه- بصره که از طرف ایران به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی واگذار شده است، گفت: خواهش میکنیم قبل از امضای قرارداد با سرمایهگذار و پیمانکار، با راه آهن عراق هماهنگ کنید، چراکه در عراق طرحهای متعددی را به پیمانکاران واگذار کردهایم که نتوانسته اند به تعهدات خود عمل کنند و دیگر نمیتوانیم با شرکتی قرارداد امضا کنیم که کار ما دوباره عقب بیافتد.
طالب جواد کاظم با بیان اینکه درباره بنیاد مستضعفان که پیمانکار ایران است هم شناختی نداریم و ما میخواهیم در این خصوص هم با ما مشورت کنید، تاکید کرد: اگر به این صورت باشد کارهای شبیه به این پروژه را برای اجرا داریم که میتوانیم آن را به ایرانیها واگذار کنیم. البته هر مانعی که در این پروژه ۳۳ کیلومتری به وجود آید آرزوی اتصال دو راه آهن ایران و عراق به یکدیگر را برآورده نمیکند.
در ادامه، مدیرعامل راه آهن ایران با تشریح ویژگیهای بنیاد مستضعفان و توانمندیهای این بنیاد در اجرای پروژههای عمرانی، گفت: قرارداد بنیاد مستضعفان برای ساخت این پروژه ریلی، در مقایسه با اقامات عمرانی این بنیاد کار بزرگی نبوده است و بنیاد هم فقط با خواست راه آهن در این کار پیشقدم شده است و البته دولت و شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران تضامین لازم را درباره کیفیت کار و پروژه خط ریلی شلمچه - بصره خواهند داد.
نشستی برای اتصال بندر امام خمینی به بندر لاذقیه سوریه
نشست سه جانبه همکاریهای حمل و نقل ریلی ایران، عراق و سوریه پیش از ظهر امروز با حضور مدیران عامل راه آهنهای سه کشور آغاز به کار کرد.
در این نشست سه جانبه راههای اتصال ریلی جمهوری اسلامی ایران به عراق و سوریه از طریق خط آهن ۳۳ کیلومتری شلمچه - بصره زمینههای همکاری در توسعه و ساخت این خط آهن بررسی شد.
در این مراسم مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در سخنانی برعزم جدی دولتها و ملتهای سه کشور در ارتقای روابط حمل و نقلی تاکید کرد و گفت: اتصال ریلی سه کشور و ساخت کریدور حمل و نقلی بین این سه کشور خواسته مردم و مسئولان عالی رتبه سه کشور است و مسئولیت ما را به عنوان متولیان کار سنگین میکند.
سعید رسولی افزود: باید با همکاری هر چه نزدیکتر موضوع اتصال راه آهن سه کشور عملیاتی شود و موضوعاتی که در سند همکاریهای سه جانبه پیش بینی شده به امضا برسد تا در آینده نزدیک شاهد اتصال بندر امام خمینی به بندر لاذقیه در سوریه باشیم.
همچنین در این نشست خیر الله خادمی مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور در باره ساخت راه آهن شلمچه - بصره که بر عهده این شرکت قرار دارد گفت: بعد از سفر تاریخی رییس جمهور ایران به عراق و تاکید بر اجرای این راه آهن اقدامات اجرایی زیادی برای ساخت این مسیر ریلی ۳۳ کیلومتری انجام شده است و سرمایه گذار، پیمانکار و مشاور پروژه انتخاب شده اند.
وی افزود: ما آماده آغاز عملیات اجرایی این خط آهن هستیم و در صورتی که کشور عراق زمین پروژه را تحویل دهد کار تجهیز کارگاه به زودی آغاز خواهد شد.
خادمی با اشاره به ضرورت ساخت یک پل بزرگ در این مسیر گفت: طراحی اولیه ساخت این پل نیز انجام شده و ظرف سه ماه آینده آماده احداث این پل خواهیم بود و از طرف عراقی نیز خواهشمندیم یک فرد یا یک گروه کاری برای انجام هماهنگیها تعیین کند.
طالب جواد کاظم مدیرعامل راه آهن عراق هم در این نشست با اشاره به اینکه دولت عراق مصمم به اتصال ریلی بصره به شلمچه که از طریق آن به بنادر جنوبی ایران متصل میشود، گفت: یکی از موارد ضروری در اجرای این کار شناختی است که باید از پیمانکار داشته باشیم تا در حین اجرا کار متوقف نشود.
وی افزود: از دولت ایران میخواهم اطلاعات بیشتری از پیمانکار و مشاور در اختیار عراق قراردهد.
نجیب الفارس مدیرعامل راه آهن سوریه هم در سخنانی با اشاره به همکاری نزدیک سه کشور در موضوعاتی سیاسی و اقتصادی گفت: خواست مقامات سیاسی سه کشور در خصوص ایجاد ارتباط ریلی بین سوریه، عراق و ایران و ایجاد یک کریدور بین المللی با توجه به لزوم انتقال کالاهای فراوان برای بازسازی سوریه مورد نیاز ماست.
وی افزود: امیدواریم هر چه زودتر راه آهنهای سه کشور به یکدیگر متصل شود تا از طریق آن تجهیزات مورد نیاز برای بازسازی سوریه و کالاهای اقتصادی دیگر به خاک سوریه منتقل شود.