در استان سمنان ؛
یوزپلنگ ها در تله جاده
خبر تلف شدن توله یوز 18 ماهه ای که در جاده عباس – میاندشت تصادف کرده بود ، بار دیگر توجه ها را به منطقه حفاظت شده توران جلب کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، ذخیرهگاه زیست کره توران با مساحت یک میلیون و 470 هزار و 640 هکتار بزرگترین ذخیره گاه
زیست کره ایران است که بعد از سرنگتی در کشور تانزانیا دومین منطقه بیوسفر جهان بهشمار میآید.
این منطقه مهمترین زیستگاه گونه در حال انقراض یوزپلنگ آسیایی است .
به رغم همه تلاش هایی که برای بهبود شرایط زندگی یوزپلنگ در توران شده ، به علت گذر جاده از میان این منطقه ، خطر تصادف با خودرو همواره جان یوزپلنگ ها را تهدید می کند . منطقه ای که در آن حضور 14 قلاده یوزپلنگ آسیایی محرز شده است.
جاده پر خط برای حیات وحش
بخشی از جاده سمنان ـ مشهد، موسوم به محور عباسآباد که در محدوده شمالی ذخیره گاه زیستکره توران قرار دارد یکی از جادههای پرخطر برای یوزپلنگهای آسیایی است.
در سه سال گذشته حداقل 6 قلاده یوزپلنگ در محدوده 12 کیلومتری از همین جاده، بر اثر تصادف تلف شدهاند که آخرین آن توله یوزپلنگی 18 ماهه بود که در این جاده با خودرویی تصادف کرد و قطع نخاع شد و پس از انتقال به تهران جان داد.
حمیدرضا فتاحیان، متخصص جراحی دامپزشکی با بیان اینکه این توله یوزپلنگ نر، دچار ضایعه نخاعی برگشتناپذیر شده بود گفت : بر اثر شدت ضربه وارده، لامینای مهره شکسته و از ساختار مهره جدا شده و نخاع واقع در زیر آن قطع شده بود.
به گفته وی ، با توجه به انقطاع نخاع، عملکرد اعصاب اندامهای حرکتی لگن و دم از بین رفته و به فلج شدن این اندامها و بی اختیار در دفع و نداشتن حس درد منجر شد و در نهایت حیوان جان داد.
فنس کشی ؛ طرحی روی کاغذ
برای حفاظت از این گونه ارزشمند طرح فنسکشی این محدوده جاده عباس آباد – میاندشت از سال 1394 در دستور کار قرار گرفت
اما اجرای وعده ایمنسازی این مسافت 12 کیلومتری حادثهخیز بارها به تعویق افتاد.
هومن جوکار، مدیر پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی تاکید می کند که تمام زیرگذر و آب گذرهایی که در جاده عباس آباد شواهدی از عبور و مرور یوز در آنها مشاهده شده باید حفاظت شود.
جوکار افزود: کل محدوده حادثه خیز در محور عباس آباد حدود 12 کیلومتر است که البته باید در نظر داشته باشیم که برای یوزپلنگ نمی توان مسیر حرکت تعیین کرد اما با این فنس کشی در واقع خطرناک ترین بخش جاده تا حدودی ایمن سازی می شود.
وی با اشاره به اعتبار یک میلیارد تومانی اجرای این طرح گفت: قرار بود با این مبلغ تمام 12 کیلومتر فنس کشی و ایمن سازی شود اما بررسی ها نشان داد که بکارگیری فنس مرغوب ، نیازمند اعتبار بیشتری است بنابراین مقرر شد نیمی از مسیر در مرحله اول فنس کشی شود.
با این وجود از خرداد 96 ، اجرای طرح فنس کشی جاده ای که یوزپلنگ ها را می بلعد ، همچنان متوقف ماند تا روز مرگ آن توله یوزپلنگ کوچک ...
نوش دارو بعد از مرگ سهراب
بعد از گذشت یک هفته از مرگ توله یوزپلنگ در جاده عباس آباد – میاندشت ، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان از آغاز طرح فنسکشی و ایمنسازی کریدور عبور یوزپلنگ آسیایی در این جاده خبر داد .
عباسعلی دامنگیر با اشاره به برآورد جمعیت 30 قلادهای یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران گفت: طرح مطالعاتی طراحی با رویکرد ایمنسازی محور در سطح ملی اجرا و در بخشهای تخصصی سازمان حفاظت محیطزیست تایید شد.
وی گفت : بر اساس این طرح ، اجرای طرح فنسکشی در محدوده الحاک محور میاندشت- عباسآباد در مرحله اول به میزان هشت کیلومتر (چهار کیلومتر در دو سوی محور) و با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد ریال همراه با ایجاد کریدور زیرگذر سبز عبور حیاتوحش (یوزپلنگ آسیایی) آغاز شد.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان ابراز امیدواری کرد: با اجرای طرح زیرگذر سبز عبور حیاتوحش (یوزپلنگ آسیایی) ، تلفات جادهای یوز به صفر برسد و نسل این گونه ارزشمند جانوری حفظ شود.
دامنگیر گفت : علاوه بر فنس کشی دو طرف جاده ، خرید سامانههای عرفی دامداران واقع در پارک ملی توران ، افزایش گشت و کنترل و تأمین آب و علوفه برای جمع کردن طعمه آهو، قوچ و میش که غذای یوزپلنگ و افزایش پاسگاههای محیطبانی برای امنیت زیستگاه یوزپلنگ ، از طرح های درحال اجرا برای این گونه حفظ این گونه ارزشمند است .
پرسه مهر مادری در جاده
حالا پس از اینکه فنس های جاده عباس آباد – میاندشت ، کم کم این جاده را ایمن می کند ، نگرانی دوستداران محیط زیست برای مادر توله یوز تلف شده است ، مادری که برای یافتن فرزند مصدوم و گمشده اش ، به نزدیکی محل حادثه می آید.
عباسعلی دامنگیر مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان از همه رانندگان مسیر عباس آباد - میاندشت خواست با توجه به احتمال نزدیک شدن مادر این توله یوز به جاده ، از حرکت سریع در این مسیر خودداری کنند .
دامنگیر افزود : برای آن که یوز مادر به همراه دیگر توله های احتمالی مصدوم نشوند از همان زمان در محل تصادف چراغ هایی روشن شده تا آنها به منطقه نزدیک نشود.
وی تصریح کرد: روشن بودن این چراغ ها و نصب علایم دیگر علامت هشداری به رانندگان است که با کمترین سرعت از این محل عبور کنند تا یوز مادر که دنبال توله مصدومش است ، دچار حادثه نشود.