پخش زنده
امروز: -
جشن بزرگی در نخلستان برپاست؛ عندلیبان آغاز دوباره زندگی و پرواز در آسمان آبی را جشن گرفته اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان،
موج آبی که به ساحل می کوبد و هوهوی بادی که در میان شاخ و برگ نخلستان می پیچد در اولین ساعات صبح شاید یکی از شنیدنی ترین همنوازیهای دنیا باشد آنهم وقتی که در کنارش هزاران هزاردستان خوش آواز یکصدا می خوانند، گویی جشن بزرگی در نخلستان برپاست؛ آری عندلیبان آغاز دوباره زندگی و پرواز در آسمان آبی را جشن گرفته اند.
اما طولی نمی کشد که ...
صدای همهمه چند جوان و نوجوان توجهم را جلب می کند، در حالیکه قفسهای بزرگ و تور و طناب سفید، بلند و محکمی به دست دارند بی توجه به ما؛ انگشت در دهان سوتهای بلبلی می زنند و مرغ شانس را صدا می کنند.
نزدیکتر می شوم و می پرسم قصد شکار بلبل دارید چطور دلتان می آید؟ یکی از آنها از گوشه چشمهای باریک شده اش نگاه می کند و می گوید جیبمان خالیست، مشتری هم دارد، جانشان را که نمی گیریم، فقط می فروشیم.
حمید که کمی کار بلدتر از بقیه بود می گفت: هر یک از این بلبلها برای ما 5 هزار تومان عایدی دارد، در هر مقطع بین 200 تا 300 تای آنها را صید و سودش را بین هم تقسیم می کنیم.
بازگشت از نخلستان
در مسیر بازگشت از نخلستان در اولین اقدام پس از هماهنگی تلفنی به اداره حفاظت محیط زیست می روم، آقای فتحی نیا می گوید: قاچاقچیان به هیچ چیز رحم نمی کنند از شیر مرغ تا جان آدمیزاد قاچاق می کنند، دلار که ببینند چشمشان را به روی همه چیز می بندند.
مدیر اداره محیط زیست آبادان ادامه می دهد: کشورهای حاشیه خلیج فارس مشتریان دست به نقد این بلبلها هستند و برای هر قطعه آن بین 20 تا 50 هزار تومان پرداخت می کنند.
به گفته او سودجویان در هر محموله بیش از 800 تا 2500 قطعه از این پرنده بی زبان را در لنج و قایق جا می دهند و درآمد خوبی از این بابت به جیب می زنند.
به سراغ یکی از واسطه ها رفتم، نامش را عنوان نکرد اما اطرافیان او را پسرعمو صدا می زدند، او می گوید: بسیاری از این پرندگان به دلیل شیوه بد حمل ونقل، در مسیر جان میبازند و هرگز به مقصد نمیرسند.
او که اقامت یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس را دارد می گوید: علاقه ساکنان کشورهای عربی برای بازی و سرگرمی با پرندگان ایرانی روز به روز بیشتر می شود و همین سودجویان را برای صید بیشتر بلبل از نخلستانهای جنوب بیشتر ترغیب می کند.
برخورد قانونی با قاچاق پرندگان
به اعتقاد آقای مهرفر دامپزشک ، قانون برای مقابله با قاچاق پرندگان ضعفی ندارد اما ضعف در اجرای آن است و ادامه می دهد عرضه پرندگان قاچاق در بازار، تخلف متداولی است که همه در مقابل آن سکوت میکنند.
جالب اینجاست که جریمه قاچاق هر قطعه از این بلبلهای خرما 200 هزار تومان تقریبا 5 تا 6 برابر قیمت آنهاست اما سودجویان نه تنها ابایی ندارند بلکه ترجیح می دهند شانسشان را هم امتحان کنند.
با مسعود ثامن کارشناس سازمان صنایع دستی و گردشگری استان هم صحبت شدم، او زیباییهای طبیعت را موثر در توسعه صنعت گردشگری و اکوتوریسم می داند و تاکید می کند: نابودی طبیعت ضربه ای کاری بر پیکر گردشگری و ذخایر ژنتیکی منطقه است.
قاچاق به چه قیمت؟؟؟؟
فتحی نیا مدیر اداره محیط زیست آبادان می گوید: قاچاقچیان با انتقال این پرندگان کوچک اما ارزشمند در واقع تیشه به ریشه خودشان می زنند.
او می گوید: آسیبی که از نبود گنجشک سانان مثل همین بلبلها به دهها هزار هکتار نخلستان آبا و اجدادی می رسد جبران ناپذیر است، پرندگان کوچک با تغذیه از حشرات مضر و جوندگان، جمعیت این نوع آفات را تنظیم و کنترل می کنند، آفاتی مثل سوسک چوبخوار سرحنایی که در کمترین زمان ممکن تنه نخل را می جود و میوه هایش را نابود می کند.
شاید به همین دلیل است که در یکی دو سال اخیر محصول خرمای بخشی از 4 میلیون اصله نخل آبادان خشک و کوچک و کرم خورده شده است.
در حال نگارش نهایی این گزارش هستم که خبر می رسد، ماموران پایگاه دریابانی و محیط بانان محیط زیست با همکاری هم از مهاجرت اجباری 1800 قطعه بلبل خرما جلوگیری و قاچاقچیان را هم دستگیر کردند.
لبخندی بر لبم می نشیند و با خود می گویم کاش هرگز رویای پرواز در قفس رنگ نبازد...
نویسنده: عاطفه مرادی