پخش زنده
امروز: -
بازار سهام که در آخرين روز آذر در کانال 95 هزار واحد قرار داشت، دي ماه را در کانال 98 هزار واحد به پايان رساند.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما به نقل از سنا؛ بورس تهران در ادامه روند صعودي از ابتداي سال، ماه دي را نيز سبزپوش به پايان رساند. پيشتازي بازار سرمايه از ديگر بازارهاي (از نظر بازدهي) امري است که باعث شده جذابيت بورس براي سرمايه گذاران بيش از گذشته هويدا باشد.
بر اساس آمارها، شاخص کل بورس تهران در نخستين ماه زمستان توانست بازدهي 3.5 درصدي داشته باشد، به اين ترتيب اين بازار رشد خود از ابتداي سال را به حدود 28 درصد رساند. بازار سهام که در آخرين روز آذر در کانال 95 هزار واحد قرار داشت، دي ماه را در کانال 98 هزار واحد به پايان رساند. سه کانال شکني بورس که در هفته هاي اول با نوسانات محدودي همراه بود، در روزهاي پاياني و تحت تاثير کاهش اثر ريسک هاي سيستماتيک روند تندتري به خود گرفت. بررسي عوامل اثر گذار بر رشد شاخص طي مدت مزبور را مي توان در چند بخش دسته بندي کرد.
از مولفه هاي رشد بورس مي توان به نفت دلار کاموديتي ها و گزارش هاي فصلي اشاره کرد.
يکي از اثرگذارترين مولفه ها بر رشد بورس دراين مدت صعود قيمت جهاني نفت بود.
دراين مدت، نفت برنت با رکورد شکني سه ساله به سقف 70دلار و 26 سنت نيز رسيد. براساس تحليل رويترز، افت موجودي انبارهاي نفتي آمريکا نشان ميدهد که تصميم اوپک و متحدانش براي کاهش توليد به خوبي اثرگذار بوده و ترازوي عرضه و تقاضاي بازار به سمت کفه تقاضا سنگيني ميکند. در کنار اين عوامل پايبندي اوپک به توافق، ديگر عاملي است که موجب شده احتمال کمبود عرضه در بازار نفت تقويت شود. آخرين برآوردها از توليد نفت اوپک نشان ميدهد که اين سازمان بيشتر از آنچه وعده داده بود درحال کاهش توليدات خود است، بهطوريکه ميزان پايبندي اعضاي اوپک به توافق در نوامبر گذشته به 125 درصد رسيد .
عامل ديگر اثرگذار بر روند بازار سهام رشد بي محاباي نرخ دلار در بازار ارز کشور است. بر اساس بررسي هاي صورت گرفته دلار در دي ماه تا 8 درصد رشد داشته است.
با پايان يافتن آذر ماه پرونده دلار در محدوده قيمتي 4هزار و 200 تومان بسته شد و تا حدي با افت قيمتي همراه بود، با اين وجود اين روند ادامه نيافت و تحت تاثير نوسان گيري هاي معامله گران دلار بار ديگر روند صعودي به خود گرفت. از سوي ديگر موضوع مهمي که بر روند صعودي اين ارز اثر گذاشت مربوط به انتظار ها در خصوص اظهار نظر ترامپ در خصوص برجام بود. بر اين اساس دلار در ميانه هاي دي ماه به محدوده 4 هزار و 400 تومان نيز رسيد. با اين وجود افزايش تقاضا و تشديد سفته بازي در بازار باعث شد اين ارز مهم بين المللي در پايان دي ماه به بيش از 4 هزار و 500 تومان نيز برسد.
شايد مهمترين اهرم رشد بورس در يک سال اخير را بايد بازار جهاني فلزات پايه دانست. شاهد اين ادعا نيز رشد صنايع مرتبط با اين کالاهاست که دراين مدت از اقبال بسيار خوبي در بورس برخوردار بوده اند. در اين بين يکي از عوامل اثر گذار در بخت خوب کاموديتي ها مربوط به تضعيف شاخص دلار است. هراس از تعطيلي دولت دونالد ترامپ يکي از دلايلي بود که باعث شد شاخص دلار جهاني از نهم ژانويه نسبت به ديگر ارزها روند نزولي به خود بگيرد.
دريک ماه اخير مس توانست در اوج قيمت 4 ساله گذشته قرار بگيرد. بر اين اساس کارشناسان پيش بيني مي کنند قيمت ها با تشديد مقررات زيست محيطي چين در واردات قراضه که عامل کمبود 500 هزار تني قراضه در بازار مي شود، بالاتر رود .
بر همين اساس در پايان دي ماه هر تن مس به 7هزار و 45 دلار رسيد. بازار روي نيز توانست شاهد ثبت رکورد هاي جديد باشد. طي روز جمعه هفته گذشته هر تن روي به 3 هزار و 463 دلار رسيد و رکورد 10 ساله گذشت خود را پشت سر گذاشت. لغو مجوز فروش موجودي انبارها در بزرگترين انبار آمريکا(LME) باعث کسري عرضه و افزايش تقاضا در اين محصول شد.
هر ساله بطور سنتي ماه دي مصادف با افزايش ترافيک انتشار گزارش عملکرد 9 ماهه شرکت هاست. بررسي اين گزارش ها در صنايع بزرگ بورسي حاکي از کارنامه موفق بسياري از شرکت ها از ابتداي سال است. در شرکت هاي فلزي، گزارش هاي 9 ماهه بسيار مطلوب ارزيابي شده است. با توجه به افزايش قيمت کالاهاي پايه در بازارهاي جهاني، شرکت ها توانستند تا حد زيادي از کاستي هاي سال هاي قبل خود را جبران کنند. صنايع پالايشي نيز با در نظر گرفتن مولفه هاي مربوطه شرايط بسيار خوبي را نويد دادند. اين شرکت ها نخستين پيش بيني هاي خود را بر مبناي نفت 45 دلاري و نرخ دلار 3 هزار و 300 تومان در نظر گرفتند. با اين وجود در تعديلات 6 ماهه نرخ دلار را به 3 هزار و 500 تومان افزايش دادند و قيمت جهاني نفت را بيش از 55 دلار در نظر گفتند. با اين حال در شرايط فعلي که دلار در اتاق مبادلات از سطح 3هزار و 600 تومان عبور کرده و نفت برنت نيز به بيش از 67 دلار رسيده است شرايط براي سودآوري بيشتر اين شرکت ها مهياست.
جنبش حقيقي هاي بازار سهام دي اولين ماه زمستان
نگاهي به تغيير مالکيت ها در معاملات دي ماه نشان از تحرک هرچه بيشتر بازيگران خرد دارد. بر اساس آمارهاي منتشر شده درمدت مزبور حدود 75 ميليارد تومان نقدينگي از سوي معامله گران حقوقي به حقيقي دست به دست شده است. موضوعي که در ماه گذشته نيز در بازار رخ داد، تا نشان دهد جذابيت اين بازار براي سرمايه گذاران تازه نفس افزايش قابل توجهي داشته است. بر همين اساس ارزش معاملات نيز با احتساب معاملات بلوکي به بيش از 210 ميليارد تومان رسيد. با وجود اينکه اين رقم نسبت به ماه آذر کاهش داشته است اما همچنان نسبت به ميانگين اين مولفه از ابتداي سال در رقم بالاتري قرار داد. در بخش صنايع نيز آمارها قابل توجه است، به طوريکه رشد قيمتي در صنايعي رخ داده است که بيش از نيمي از ارزش بازار بورس تهران را در اختيار دارند.
بر اين اساس صنعت استخراج ذغال سنگ با تک نماد «کماسه» بيشترين رشد قيمتي را در ميان 32 صنعت بورسي داشته است، بعد از آن صنايع کانه هاي فلزي، محصولات شيميايي ، فرآورده هاي نفتي و فلزات اساسي قرار داد. در اين ميان خودرو بيشترين حجم معامله را در ميان صنايع بورسي داشته است و محصولات کاغذي بيشترين افت قيمتي را به ثبت رسانده است.