تحریمهای آمریکا علیه جنبش حزب الله یا ملت لبنان؟!
قانون تحریم های آمریکائی در لبنان متوجه موسسه های خدماتی و پزشکی و در یک کلام همه ملت لبنان اعم از شیعه ، سنی و مسیحی شده است.
قانون تحریم های آمریکائی در لبنان متوجه موسسه های خدماتی و پزشکی و در یک کلام همه ملت لبنان اعم از شیعه ، سنی و مسیحی شده است.
دامنه پیامدهای تحریم های امریکا از بانک ها به موسسه های اجتماعی، خدماتی و آموزشی کشیده شده و موسسه های وابسته به حزب الله و کارکنان آنها ( بیمارستان ها ، مدارس ، جمعیت ها ) و شیعیان در فهرست تحریم های مالی آمریکا قرار گرفته اند.
به گزارش روزنامه لبنانی الاخبار قانون آمریکائی برای مجازات مالی حزب الله لبنان، علاوه بر ایجاد تشنج در لبنان و نگرانی از ثبات پولی و مالی، تعدادی از موسسه ها مانند بیمارستان ها و مدرسه های لبنان را هدف گرفته است. این روزنامه لبنانی خاطرنشان کرد: حساب کمیته امداد، بنیاد شهید، بیمارستان های سان جورج وابسته به این موسسه که همگی تحت نظارت مستقیم حزب الله هستند، بسته شده است.
بیمارستان رسول اعظم (ص)، بیمارستان بعلبک، بیمارستان بقاع غربی و برخی دیگر از موسسه های پزشکی، اجتماعی و تربیتی در چارچوب تحریم های مالی آمریکا قرار می گیرند.
به نوشته الاخبار دامنه تحریم های مالی آمریکا از موسسه های اجتماعی و خدماتی زیر نظر مستقیم حزب الله هم فراتر رفته و شامل بیمارستان بهمن (وابسته به جمعیت المبرات علامه محمد حسین فضل الله) شده است و احتمال دارد به موسسه های تربیتی این جمعیت هم تسری پیدا کند.
این قانون آمریکائی که بانک های لبنانی در اجرای آن شتاب زیادی دارند، لبنان را با چالش های گسترده مالی، انسانی اجتماعی و اداری مواجه می کند.
الاخبار همچنین نوشت: کارکنان موسسه هایی که هدف تحریم های مالی آمریکا قرار گرفته اند، همه شیعه و وابسته به حزب الله نیستند و بسیاری از پزشکان و دیگر کادر درمانی، مسیحی و یا اهل سنت هستند.
این روزنامه لبنانی خاطرنشان کرد: فقط حقوق نمایندگان و وزیران حزب الله در پارلمان و دولت لبنان از طریق سیستم بانکی لبنان پرداخت می شود و عملیات گسترده مالی و پولی آن خارج از نظام رسمی بانکی قرار دارد.
چنین به نظر می رسد که با اجرای کامل قانون آمریکائی، نظام بانکی لبنان به دلیل توقف ارسال حواله های بانکی از کشورهای دیگر به ویژه آفریقائی ضربه شدیدی را متحمل خواهد شد.
و این در حالی است که دانیل گلایزر معاون وزیر خزانه داری آمریکا در سفر اخیر به بیروت گفت: آمریکا مرجع تفسیر اجرای قانون مجازات ها نیست و مسئولیت آن برعهده بانک مرکزی لبنان است.
«عصام نعمه اسماعیل » استاد دانشگاه ملی لبنان در یک پژوهش حقوقی نوشت: ریاض سلامه رئیس بانک مرکزی لبنان با اجرای قانون آمریکایی، استقلال لبنان را زیر پا گذاشته و به اختیارات نهاد قانونگذاری لبنان تجاوز کرده است.
فراکسیون حزب الله در مجلس لبنان هم با صدور بیانیه ای بخشنامه بانک مرکزی لبنان را تسلیم شدن بدون توجیه در مقابل قوانین پولی و مالی زورگویانه آمریکا خواند.
به گفته این فراکسیون قانون آمریکائی که بانک های لبنان را ملزم به اجرای احکام آن دانسته است، به طور کلی مردود است زیرا پایه گذار یک جنگ داخلی است که در راس آن بانک مرکزی و تعدادی از بانک های لبنانی قرار دارند و علاوه بر آن حاکمیت پولی لبنان را مصادره می کند ... و تنها به افزایش بحران پولی و سوق دادن لبنان به سوی ورشکستگی در نتیجه قطع روابط گسترده بین لبنانی ها و بانک ها منجر می شود و سرانجام آن لبنان را با فروپاشی خطرناک پولی و هرج و مرج آشکار غیرقابل کنترل مواجه می کند.
در این بیانیه از «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان خواسته شد تا در بخشنامه های اخیر خود بر مبنای اصل حاکمیت ملی تجدید نظر و از دولت لبنان درخواست شد تا اقدامات مناسبی را برای جبران پیامدهای خطرناک ناشی از این بخشنامه ها و اجرای قانون آمریکائی اتخاذ کند.
حزب الله همچنین تحریم های مالی آمریکا و اقدامات تردید آمیز بانک مرکزی لبنان در همراهی و همسوئی با این تحریم ها را زمینه ساز شکست دولت لبنان دانست و تمام سلام نخست وزیر و علی حسن خلیل وزیر دارائی را مامور پیگیری این پرونده کرد.
در بررسی این قضیه چنین به نظر می رسد که این تحریمها علیه حزب الله لبنان مشکلات دو گانه ای را به وجود آورده است چرا که احزاب لبنان حتی مرتبط ترین آنها با غرب، نسبت به تروریست بودن حزب الله، موضع گیری کرده اند گرچه انتقادهایی نسبت به حضور حزب الله در سوریه دارند، اما حتی رفیق حریری در انتخابات شهرداری، فهرستی را ارایه کرد که هم مورد موافقت ضمنی حزب الله و هم امل باشد.
این گروه ها نسبت به حزب الله انتقادهایی دارند اما نمی توانند قطع رابطه کنند چون بافت لبنان، بافت در هم تنیده ای است و امکان جدا شدن ندارد لذا به نظر نمی رسد هر چند که فشارهای عربستان بیشتر از آمریکاست، اما این گروه ها تا کنون نتوانستند خواسته های سعودی ها را درباره حزب الله اجرا کنند به همین خاطر به نظر نمی رسد که قانون تحریم حزب الله چشم انداز موفقی داشته باشد، مگر اینکه حوادث دیگری پیش بیاید؛ مانند مساله سوریه که شاهد چرخشی 180 درجه ای باشیم یا مشکلات دیگری بر نظام سیاسی لبنان فشار وارد کند بنابراین موفق شدن این تحریمهای امریکایی علیه حزب الله لبنان در چشم انداز نزدیک بعید به نظر می رسد هر چند که معمولا پول و نظام بانکی محافظه کار بوده و تعامل با دلار آمریکا برای بانک های بیروتی ارزشمند است.
لبنان کشوری کوچک با مساحت 10452 کیلومترمربع مسائل مهمی را در اولویت های سیاست داخلی و خارجی خود دارد که در این میان دو گروه مارونی ها و حزب الله به دلیل نفوذ روزافزون بر قشر وسیعی از مردم، دیدگاه های متفاوت و گاه متضاد در عرصه داخلی و بین المللی و نقش مذهبی- سیاسی رهبران آن ها بیشتر مورد توجه می باشند.
لبنان با حدود 5 میلیون نفر جمعیت کشوری است که در برگیرنده طوایف مختلف می باشد. مارونی ها، ارتدوکس ها، کاتولیک ها (که شاخه های مسیحیت می باشند)، شیعیان، اهل سنت، دروزی ها(که گروههای مسلمان هستند)، ارمنیها و اقلیتهای متعدد دیگر جامعه لبنان را شکل داده اند.
حزب الله سابقه دیرینه مارونیت را در لبنان ندارد اما عواملی موجب اهمیت این گروه در لبنان شده است از جمله اینکه حزب الله تنها گروهی است که با ابزار نظامی و انسانی از جنوب لبنان در مقابل حملات اسرائیل دفاع کرده است.
این گروه که با اعتقادات اسلام شیعی و محور قرار دادن آموزه های انقلاب ایران و امام خمینی تاکنون توانسته به بسیج مردم برای مقابله بپردازد، از سال 1985 که به طور علنی اقدام به فعالیت کرده است، به تدریج قدرت و نفوذ بیشتری پیدا کرده است.
--------------------------------------
بررسی و تحلیل/ امین نجار